Programma

Dag 1: 9/9

Vlucht Brussel – Beijing

Beijing

In Beijing, op elk vlak de hoofdstad van China, wonen meer dan 13 miljoen mensen.

Beijing heft een unieke erfenis aan historische monumenten zoals De Verboden Stad en de Hemeltempel en het is de verblijfplaats van de Communistische Partij wat misschien wel de verklaring is voor de indrukwekkende infrastructuur van de stad. Een wandeling op het beroemde Tien An Men plein en een bezoek aan een stukje van de 6.000km lange Chinese Muur geven iedere reiziger dat echte “wauw”-gevoel.

Dag 2: 10/9 Beijing

Aankomst ‘s morgens

Bezoek aan Coal Hill (met zicht op de daken van de verboden stad), langs het Bird’s Nest en de Water Cube (Stadion Olympische spelen)

Dag 3: 11/9 Beijing

Het Tien-An-Men plein, de Verboden Stad en het Zomerpaleis

Vandaag volgen de 3 topattracties van Beijing.Eerst wandelen we op het wereldberoemde Tien-An-Men plein (poort van de hemelse vrede).Het plein werd bij ons vooral bekend in 1989 toen tal van jonge mensen sneuvelden tijdens de demonstratie voor democratie. Nadien wandelen we door de Tien-An-Men poort, onder de grote foto van Mao, de Verboden stad binnen. De Verboden stad is 72km2 groot, heft een doorsnee van 6km en telt 9900 kamers. China werd gedurende 5 eeuwen lang (tijdens de Ming en Qing dynastieën) bestuurd vanuit de Verboden stad. Toegang tot de stad was verboden voor het gewone volk tot in 1911. De Verboden stad behoort tot het Werelderfgoed van de UNESCO. Na de lunch bezoeken we het zomerpaleis. Het Zomerpaleis (Yiheyuan) werd in 1888 gebouwd in opdracht van de keizerinweduwe Cixi. Het is een verademing om door het grote park met heuvels en meren te wandelen. Wter is een belangrijk thema. Het belangrijkste meer is het Kunming meer met de marmeren boot van Cixi. Tempels en Pagodes vind je op de Heuvel van Lang Leven. Ook de inwoners van Beijing komen e rom te zingen, muziek te spelen of Tai Chi te beoefenen.

Beijing Opera (avond)

Chinese Opera dateert uit de Yuan dynastie (1279-1386). Het is een Chinese toneelkunst met gestileerde handelingen en hoge zang als kenmerken. De hoge zang was een noodzaak om het rumoerige publiek op markten en theehuizen te overstemmen. De thema’s zijn meestal romantisch. Een interessante belevenis. Voor de voorstelling krijgen we een Chinese maaltijd voorgeschoteld.

Dag 4: 12/9 Beijing

De Chinese muur, de Ming graven en de Heilige weg

Te Mutianju bezoek je de wereldberoemde Chinese Muur.

Deze is ongetwijfeld één van de symbolen van China. De muur is maar liefst 6500 km lang en loopt van west naar oost. De muur werd gebouwd in 221 v.C.om het chinese rijk te beschermen tegen de barbaren uit het noorden. De muur kan uiteraard op verschillende plaatsen bezocht worden. Wij bewandelen de muur in Mutianju. Hier bezoeken we in alle rust één van de mooiste stukken Chinese Muur, gelegen in een prachtige natuur met inspirerende vergezichten.

Na de lunch stoppen we bij de Heilige Weg en de Ming Graven. De Heilige Weg is 7 km lang en is de aanloop naar de Ming Graven. Op de eerste 750m staan 24 paar stenen dieren (olifanten, kamelen,…) en krijgers. Heel indrukwekkend. De Ming Graven liggen op een domein van 40km2 aan de voet van de berg van het Hemelse Lange Leven. De 13 graftomben warden gebouwd tussen 1409 en 1644 voor de keizers van de Ming dynastie. 3 graven zijn toegankelijk voor het publiek.

Beijing Duck (avond)

Niets is gekender dan de geroosterde eend uit Beijing. Er wordt eerst lucht geblazen tussen het vel en het vlees. Nadien bestrijkt men het vel met een suikersiroop en laat men de eend in openlucht drogen. Dan wordt ze gebakken in de oven. Het krokante vel en het vlees worden in dunne plakjes gesneden. Deze leg je samen met zoete pruimensaus, lente-uitjes en komkommer op een flinterdun pannekoekje. Meer en meer Chinezen bezoeken de restaurants in de stad waardoor de kwaliteit van het eten hoog is.

Luoyang

Tijdens de Sui-dynastie van 589 tot 618 was Luoyang het culturele centrum en de hoofdstad van China. De stad was met een kanaal verbonden met Beijing. Hoewel de stad tot begin 900 welvarend bleef nam haar betekenis af met de teloorgang van de Tang-dynastie (618-906). Vandaag heeft deze stad ten zuiden van de Gele Rivier een eerder provinciaal karakter. De binnenstad is bijzonder sfeervol. In Luoyang ontstond het taoïsme, een belangrijke Chinese filosofische en religieuze stroming.


Dag 5: 13/9 Beijing - Luoyang

De Hemeltempel, lunch bij de inwoners van Beijing en fietstocht per driewieler in de Hutong wijk.

We starten de dag met een bezoek aan de Hemeltempel. De temple dateert uit 1420 en werd gebouwd in een park van 270 ha groot. Hier kwamen de keizers bidden voor een goede oogst.

‘s Middags worden we verwacht voor een lunch bij de inwoners van Hutong. Na de lunch maken we een fietstocht per driewieler in de oude wijk van Beijing; “Hutong”. Weg van de wolkenkrabbers en de flatgebouwen komen we terecht in een bijna landelijke sfeer van kleine straatjes en bouwvallige huisjes. Een niet te missen excursie.

Overnachting aan boord van de comfortabele nachttrein.

Dag 6: 14/9 Luoyang

De Longmen Grotten en de Kung Fu Tempel van Shaolin

De grotten van de Drakenpoort herbergen zonder twijfel één van de drie belangrijkste historische beelden in China. Verspreid over zo’n 1353 grotten, 750 nissen en 39 pagodes vinden we er 97.306 Boeddha- en andere beelden en ongeveer 3608 inscripties. Gedurende verschillende dynastieën werd aan de beelden gebouwd, maar de stijl bereikte haar hoogtepunt in de eerste helft van de Tang-dynastie. De Tang-figuren vonden hun oorsprong in de beelden van Datong daterend uit de Wei-dynastie maar zijn in vergelijking veel groter en driedimensionaler dan de Noordelijke Wei. De zittende Vairocana Boedha is met haar 17 meter hoogte de meest indrukwekkende attractive in Longmen. 

‘s Namiddags bezoeken we de Tempel van Shaolin, gesticht in 495n.C. en beschouwd als baker mat van de Chinese Kung Fu. We bezoeken de temple en de begraafplaats van de monniken. Nadien geven de monniken ons een Kung Fu-demonstratie. Terug naar Luoyang in de vooravond.

Xi’an

Xi’an is de oude hoofdstad van China.

De stad kent een ware heropleving sinds de ontdekking van het ontzagwekkende Terracotta Leger. In een ondergronds gewelf staan maar liefst 6.000 levensgrote soldaten en paarden van terracotta in volle wapenuitrusting, geen twee gezichten zijn gelijk. Verder telt de stad meer dan 60 universiteiten en is het de 3de culturele stad van China.

Dag 7: 15/9 Luoyang – Xi’an

Treintocht (high speed) naar Xi’an

Het stele – woud en de confuciustempel.

Talloze stenen platen, beschreven met teksten van Confucius, Bouddhisme, gedichten e.a. geven on seen beter inzicht in de Chinese cultuur. Tegelijkertijd krijgen we ook een heel overzicht van de ontwikkeling van het Chinese schrift en de calligrafie. Er is geen betere plaats om deze cultuurschat te bewaren dan in de temple van Confusius. Deze wordt da nook wel de zwaarste bibliotheek ter wereld genoemd. Het confusianisme heft ook vandaag de dag nog een grote impact op het dagelijkse leven van de Chinezen. Het is gebaseerd op respect voor de hiërarchie: de zoon toont respect aan de vader, de echtgenote toont respect aan de man, de onderdaan toont respect aan de heerser,…

Dumpling Banket (avond)

Xi’an is de stad van de ravioli. Dit diner is een absolute aanrader. We krijgen meer dan 15 soorten ravioli voorgeschoteld in een leuke sfeer. Er is 1 frisdrank of thee inbegrepen. We keren terug naar het hotel vanwaar we te voet nog een bezoekje kunnen brengen aan de Moslimwijk. De ingang bevindt zich onder de Drum Tower, vlakbij het hotel. Er zijn tal van souvenierwinkeltjes.

Dag 8: 16/9 Xi’an – Guillin

Het Terracottaleger

Vandaag kan je het Terracotta Leger gaan bewonderen: voor veel mensen de meest fascinerende bezienswaardigheid van China. Een boer stootte in 1974 toevallig op een ondergronds gewelf waarin maar liefst 6000 levensgrote mensen en dieren in terracotta stonden. Het bleek de eeuwige keizerlijke garde in slagorde te zijn van de stichter van de Qing dynastie, Keizer Qin Shihuang. Als bezoeker wordt je met een mysterieuze sfeer geconfronteerd. Geen 2 gezichten zijn gelijk. De vondst is 2000 jaar oud en behoort tot één van de belangrijkste ontdekkingen van de vorige eeuw. Sindsdien is Xi’an een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Later warden nog verschillende kuilen ontdekt. Sommige zijn nog volledig intact en archeologen onderzoeken hoe de opgravingen het best zouden verlopen om zo weinig mogelijk schade te berokkenen.

In de vooravond vlucht naar Guillin

Guilin

In vergelijking met de meeste andere steden in China is Guilin met haar 500.000 inwoners een klein stadje. Guilin is een echte topper bij een bezoek aan China en is voornamelijk gekend voor haar ligging temidden van een landschap van kartsbergen., langs de loop van de Li-rivier. Het centrum van Guilin is supergezellig: de 2 kustmeren zijn het attractiepunt om overdag en ‘s avonds rond te kuieren.

Dag 9: 17/9 Guilin –Longji rijstterrassen – Sanjiang

De wind –en regenbruggen en de trommeltorens

De Dong-minderheid is beroemd voor zijn typische bouwsels: hun Wind-en Regenbruggen en hun trommeltorens.

Opgetrokken zonder spijkers maken ze indruk op elke bezoeker. En elk dorp heft minstens 1 zo’n brug en minstens 1 zo’n toren. Typisch voor hun architectuur zijn de vele daken boven elkaar. We bezoeken de grootste van die bruggen, waarna een wandeling in een vallei ons van dorp naar dorp voert. We worden als het ware ondergedompeld in het plattelandsleven. Dit is echt het “diepe China” zoals we het ons voorstellen. Check de digitale ruimte op je fototoestel. Een typische Dong-lunch is tijdens deze uitstap inbegrepen.

Sanjiang

Sanjiang betekent letterlijk “drie rivieren” in het mandarijns. Het stadje zelf is niet zo special, maar de omliggende dorpen van de Dong-minderheid zijn meer dan het bezoeken waard.

Dag 10: 18/9 Sanjiang – Yangshuo

De rijstterrassen van Longji

De terrassen met de rijstvelden van Longji warden 400 jaar geleden aangelegd onder de Ming Dynastie en behoren vandaag tot de meest gekende ter wereld. Ze liggen op de hellingen van Bergen die van 380 tot 880 meter hoog zijn. Sinds de Ming Dynastie hebben talloze gereraties boeren van de Zhuang minderheid de hele berg in cultuur gebracht.We verdwalen als het ware in deze rijstvelden die in terrasvorm zijn aangelegd. Elke bocht in het pad levert nieuwe spectaculaire en steeds wisselende landschappen op. Dit is een onvergetelijke wandeling, met beelden die voor altijd op je netvlies gebrand blijven. Onderaan de berg woont ook de Rode Yao. Men beweert dat de dames van deze minderheid het langste haar ter wereld hebben.

Yangshuo

Yangshuo ligt in het centrum van een belangrijk landbouwgebied waar hoofdzakelijk rijst word verbouwd. Dit stadje aan de Li-rivier werd in het begin van de zevende eeuw gesticht tijdens de Sui-dynastie. De prachtige omgeving maken Yangshuo een ideale plaats om te fietsen. Typisch voor Yangshuo zijn de vissers die aalscholvers gebruiken om vis te vangen.

Dag 11: 19/9 Yangshuo

Boottocht op de Li- Rivier en fietstocht op het platteland

Het 1400 jaar oude stadje Yangshuo ligt ongeveer 40 km ten zuiden van Guillin ingebed in een décor van prachtige Bergen met kristalheldere waterlopen. ‘s Morgens vaar je met een boot vanaf het gehucht Fuli de Li-rivier af. Aan beide zijden van de Li-rivier ontplooit zich een prachtig landschap van hoge Bergen en kalkrotsen. Op de rivier zal je veel vissers op bamboevlotten kruissen. De vissers in de streek gebruiken naast de klassieke vislijn ook aalscholvers om vis te vangen. Met een beetje geluk kunnen we in Fuli een kijkje nemen op de locale markt die vanaf de tweede dag van de maand om de 3 dagen plaats vind. Fuli is ook gekend om zijn typische huizen, kiosken genaamd. We zien er rook hoe er waaiers beschilderd worden. In deze streek warden veel chinese films opgenomen. We keren over land terug tot in Yangshuo en nemen er onze lunch. Tijdens de namiddag genieten we van de sfeer op de markt van Yangshuo en fietsen we op het platteland door de lokale dorpjes.

Dag 12: 20/9 Yangshuo – Guillin – Shanghai

Het wondermooie landschap van Guillin gezien vanaf Yao-shan

Yao-Shan is de hoogste berg in de omgeving van Guillin en genoemd naar de derde mytische Keizer uit de Chinese geschiedenis. We bezoeken eerst een thee-research center aan de voet van de berg. Hierna brengt een kabellift ons naar de top. Van hieruit bewonderen we het typische landschap alsof we in een luchtballon zouden zitten. Een heel ander zicht als tijdens de boottocht, maar bijna nog mooier. De berg bezit ook een heel geode Fengshui. Daarom dat vele Chinezen zich hier vlakbij laten begraven in typische hoefijzer-vormige graven.

Vlucht naar Shanghai in de vooravond.

Shanghai

Shanghai met meer dan 18 miljoen inwoners, is bruisend, jachtig, modieus en vol extremiteiten. De wolkenkrabbers schieten er als paddestoelen uit de grond waardoor de skyline van Pudong New Area er jaarlijks anders uit ziet. Toen de communisten in 1949 aan de macht kwamen deden ze een” grote schoonmaak” en maakten ze van Shanghai een revolutionaire modelstad. Deze revolutie gaat vandaag de dag nog steeds verder. Bijvoorbeeld in de bekende winkelstraat Nanjing Lu (5km lang) Hier schudt het Chinese socialisme de hand met de westerse commercialiteit. De luxueuze winkels vind je op de Huai Hai Zhong Road.

Dag 13: 21/9 Shanghai – Wuzhen

Het oostelijke deel van Wuzhen

Wuzhen prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het 2 km lange stadje is ingedeeld in 6 districten. Je bezoekt het oostelijke deel van dit traditioneel Chinees waterdorp met zijn vele steegjes en brugjes. Je wordt ingewijd in de locale ambachten, tradities,… dit alles in een schilderachtig decor. Voor vele reizigers een hoogtepunt van de reis. Vooral ‘s avonds wanneer de lichten aan gaan waan je je in een Chinees sprookje.

Dag 14: 22/9 Wuzhen – Shanghai

Vrije dag in het zeer aangename Wuzhen

Kleine boottocht in de haven van Shanghai

‘s Avonds varen we per boot van Shanghai op de Huang Pu rivier. Ideaal om een panoramisch overzicht van de stad te krijgen.

De acrobaten van Shanghai (avond)

We beginnen de avond met het diner. Nadien genieten we van een voorstelling van de Acrobaten van Shanghai. Deze, reeds 2000 jaar oude, kunstvorm is werkelijk adembenemend. De show is een geheel van balanceren, tuimelen,… alle wetten van de zwaartekracht worden uitgedaagd.

Dag 15: 23/9 Shanghai

De oude stad Shanghai, Yu garden, de Jaden Boeddha, de Maquette van Shanghai.

Na het ontbijt gaan we op stap in de metropool van Shanghai. We beginnen met een wandeling door de oude stad van Shanghai. In een typisch Chinees décor vinden we er tal van antiek- en souvernierwinkeltjes en theehuizen. De tuin “Yu Garden” bevindt zich ook in de oude stad. Het is een mooie Chinese Mingtuin uit de 16e eeuw. We eindigen de voormiddag op de promenade van de Bund. We zien er de rivier Huang Pu en een deel van de bruisende haven van Shanghai. Typische Engelse gebouwen en historische hotels zoals het Peace hotel en het Shanghai Mansions hotel. De Bund is natuurlijk de “place to be” voor het mooie uitzicht op de alom bekende skyline van de nieuwe Pudong wijk met de Pearl Oriental TV toren en het Grand Hyatt hotel, het hoogste hotel ter wereld. We beginnen de namiddag met de temple van de Jaden Boeddha. Het is een relatief jonge tempel daterend uit 1882 maar toch ademt hij dezelfde typische sfeer uit al seen oudere. De tempel ligt aan de zuidkant van Shanghai. De boeddha werd uit één stuk witte jade gesneden en werd in 1882 van Birma naar China vervoers. De maquette van het stedelijke Plannificatie Center maakt ons echt duidelijk hoe ontzaglijk groot, complex en indrukwekkend Shanghai is. De stad telt meer wolkenkrabbers dan New York, en alle staan ze weergegeven op de maquette.

Specialiteiten diner (avond)

‘s Avonds in Shanghai wacht on seen heerlijk avondmaal bestaande uit locale specialiteiten. De ideale gelegenheid om unieke herinneringen op te halen aan de rondreis van de voorbije 2 weken.

Dag 16: 24/9 Shanghai – Beijing

Vrije dag tot transfert per magneettrein naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Beijing

Dag 17: 25/9 Beijing – Brussel

Terugvlucht naar Brussel


In China is het 6 uur LATER dan in België.

12 uur = 18 uur in China !


Vluchtgegevens:

BRUSSEL – BEIJING 9/9/12 13u40 – 05u30 HU 492

SHANGHAI – BEIJING 24/9/12 20u25 – 23u HU 7602

BEIJING – BRUSSEL 25/9/12 01u20 - 05u55 HU 491


© Peter Vansteenkiste - Mia Willems 2014