2017 Ijsland

Algemene info Ijsland

 

1.  Algemeen

a.     Info

Bevolking: 308910 mensen

Kapitaal: Reykjavik

Oppervlakte: 103000 km2 = 3x België

Valuta: Krona (ISK)

Top-Level Domain: .is

Netnummer: +354 / 00354

 

b.    Kaart

 

 

c.     Verkeer

Algemeen

De volgende zaken zijn belangrijk in het verkeer in IJsland:

In IJsland rijdt men sinds 26 mei 1968 aan de rechterzijde van de weg. Daarvoor reed men links, maar rechts rijden was voor toeristen makkelijker. Bovendien hadden de meeste geïmporteerde auto's het stuur al aan de linkerzijde;

Nederlandse en Belgische rijbewijzen zijn gewoon geldig in IJsland;

Tankstations zijn te vinden in elke plaats waar meer dan een paar huizen bij elkaar staan. Hoewel tankstations vaak ruime openingstijden kennen, kan er 's nachts over het algemeen alleen bij automaten getankt worden;

Binnen de bebouwde kom in geheel IJsland geldt voor al het gemotoriseerde verkeer een maximum snelheid van 50 km/h;

Op wegen buiten de bebouwde kom is de maximaal toegestane snelheid 80 km/h. In tunnels en op bruggen wordt met behulp van verkeersborden vaak een andere limiet aangegeven. Meestal is dat 50 km/h;

Alleen op asfaltwegen (dus geen gravel) mogen auto's (zonder caravan) maximaal 90 km/h rijden, tenzij anders staat aangegeven;

Bij overschrijding van de maximumsnelheid kunnen buitengewoon hoge boetes opgelegd worden. Deze kunnen eenvoudig in de tienduizenden kronen oplopen en moeten soms ter plekke voldaan worden, al dan niet per creditcard;

Ongeveer 55% van hardrijders die worden betrapt is van buitenlandse afkomst;

Bij overtredingen die bij flitspalen worden begaan, wordt de bekeuring door de autoverhuurder verrekend via de creditcard;

Het voeren van verlichting is verplicht 24 uur per dag vanaf het moment dat de auto wordt gestart;

Het gebruik van mobiele telefoons is voor bestuurders alleen toegestaan als dit handsfree gebeurt;

Autogordels moeten verplicht gebruikt worden, zowel op de voor- als achterbank;

Het is streng verboden van wegen een paden af te wijken, omdat sporen die auto's achterlaten generaties later nog te zien zijn.

 

Merkwaardige verkeersborden

De verkeersborden in IJsland zijn grotendeels gelijk aan die wij in West-Europa kennen, behalve dat ze een gele kleur hebben, waar ze bij ons wit zijn. Dit is natuurlijk gedaan omdat geel beter zichtbaar is tegen een achtergrond van sneeuw.

Langs de IJslandse wegen staat een aantal borden dat wij in West-Europa niet zo snel tegen zullen komen. Hieronder zijn een aantal van die borden weergegeven.

Blindhæðir: blinde heuvel       

Mogelijk grazers op de weg   

Malbik endar: einde asfalt

Einbreið brú: brugbreedte 1 auto      

Slysasvæði: gevaarlijke verkeerssituatie        

Illfær vegur: alleen voor vierwielaangedreven auto's

Óbrúaðar ár: rivieroversteek zonder brug 

d.    Wetenswaardigheden :

Weer

De beste reistijd voor IJsland is mei en september. Van december t/m april ligt op IJsland een dik pak sneeuw. Aan de kust valt in de regel veel minder sneeuw. Dit komt door de warme golfstroom die IJsland rijk is. In de binnenlanden ligt veel sneeuw; een mooie periode voor fotografieliefhebbers. Ondanks de sneeuw is het binnenland gewoon toegankelijk voor gewone auto's met goede banden. Reserveer wel je accommodatie van tevoren. Het toerisme op IJsland komt vanaf april langzaam op gang wanneer de sneeuw het eerste zonnetje ziet en de dagen weer wat langer worden. Juni t/m augustus zijn de drukste maanden in IJsland, waarbij het hele land goed bereikbaar is. De zomers zijn helder en meestal niet warmer dan 17°C. Mei en september zijn de beste reistijden: vaak helder weer en nog niet zo druk.

e.     Zonuren

 

f.      Eten en drinken

In de IJslandse keuken staat vooral vis en vlees op het menu, groenten en fruit komen op de tweede plaats.

Populaire gerechten in IJsland

Vis wordt op allerlei manieren geserveerd: rauw, gerookt, gegrild, gebakken en gekookt. De vis is meestal vers er is een breed aanbod van onder andere kabeljauw, schelvis, heilbot, zeeduivel, haring, forel, zalm en garnalen. Gedroogde vis, hardfiskur, is erg populair. Bij de vleesgerechten staan lamsvlees en schapenvlees bovenaan de lijst. Gerookt lams- of schapenvlees  (hangikjot) is een delicatesse. Een populair gerecht van schapenvlees  bestaat uit verschillende soorten orgaanvlees (slatur). IJslanders houden van zoet en dat is vooral te proeven aan de toetjes, zoals taart of kwark (skyr) die mierzoet zijn. Als snack voor tussen de middag zijn pannenkoeken van rogge (flatkökur) heel voedzaam. Deze zijn in elke super of buurtwinkel verkrijgbaar.

Drinken in IJsland

Koffie is de nationale drank van IJsland. Het aanbod varieert van espresso tot latte macchiato en wordt de hele dag gedronken. Brennivin is de nationale sterkedrank, het is een soort van IJslandse jenever maar dan gemaakt van aardappelen. Wijn en bier is verkrijgbaar in drankwinkels en restaurants en is erg duur in vergelijking met wat je thuis gewend bent. 

g.    Geld

 

De munten van de IJslandse kroon bevatten allemaal een opdruk van een zeedier. Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare munten en biljetten van de IJslandse kroon.

Biljetten (symbool kr)

•    500 Kronen

•    1000 Kronen

•    2000 Kronen

•    5000 Kronen

100 ISK = 0,83 EUR

200 ISK = 1,65 EUR

500 ISK = 4,17 EUR

1000 ISK : 8,3 EUR

2000 ISK = 16,5 EUR

5000 ISK = 41,70 EUR

 

h.     Formaliteiten :

 

Een identiteitskaart of een geldig paspoort volstaan om het land binnen te komen. Deze documenten dienen langer geldig te zijn dan de gehele duur van het verblijf in IJsland.

Rijbewijs

 

Het Belgische rijbewijs (model van Europese Unie) is geldig in IJsland.

 

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

 

Magnús R. Magnússon          

Kantoor:  Garri ehf.,  Lyngháls 2, 110 Reykjavík  

TELE: +354 5700300 - FAX +354 5700301

GSM 00 354 6964444              

E-mail: magnus@garri.is

© Peter Vansteenkiste - Mia Willems 2014