2007 Mexico - Guatemala - Honduras - Belize
VERTREK Zaterdag 19 mei stond om 10u00 onze ouder-taxi klaar om ons naar Zaventem te brengen. Onze vlucht naar Schiphol was FREE-seat zodat we toch even hebben genoten van Comfort-class. Op Schiphol hebben we dan in het vliegtuig zelf gewisseld van plaats. Het was immers hetzelfde vliegtuig om door te vliegen naar CANCUN. Perfect op tijd vertrokken voor onze 10u52 durende vlucht. Onderweg wat oude feuilletons bekeken, geslapen, gegamed om dan om 3u30 belgische tijd (20u30 lokaal) aan te komen. In het hotel hebben we ons wat opgefrist om nadien wat te eten in het drukke centrum van Cancun. Het was er immers zaterdagavond. Het hotel was leuk, alleen spijtig dat onze kamer aan de straatkant gelegen was.
Zondag : TULUM
Na een korte nacht (lawaai en tijdsverschil) zijn we om 8 u al vertrokken met als 1 stop de tempels van TULUM. Heel indrukwekkend, het is immers een complex van tempels, gelegen aan de diepblauwe zee. Onze gids Denis leidt ons rond en geeft uitleg bij de gebouwen en ruïnes. Om helemaal in de vakantiesfeer te komen kregen we nog de tijd om een duik te nemen in de zee. Zwemmen met zicht op de tempels is prachtig. Het was de enige historische site met een haven.’s Namiddags doorgereden tot in CHETUMAL om daar een lokaal Maya museum te bezoeken. Persoonlijk zijn we hier geen voorstanders van, maar dit was toch de moeite, het stelde alles ten toon met een modern tintje, met interactieve mogelijkheden. De stad was helemaal uitgestorven, zondag is hier echt nog een rustdag.
Maandag : BELIZE
Weer rond 8u00 vertrokken (dus om 6u30 opstaan) om al na een half uur de grens met Belize te bereiken. Na de nodige douaneformaliteiten (alles uit de bus, valiezen en handbagage incluis) konden we zelf de grens te voet oversteken. In het stadje ORANGE WALK hebben we het oude belize ontdekt, vele van de bewoners zijn nog origenele AMISH leden. Speciaal is hier wel dat men Engels spreekt, meet,… behalve autorijden, dat toch rechts blijft. De lange rit naar XUNANTUNICH was interessant, je ziet het landschap sterk veranderen, heel andere plantengroei. De site op zich was prachtig. In tegenstelling tot TULUM zijn hier de gebouwen groot en hoog. De klim tot boven (40m) was de moeite en gaf een heel mooi zicht op de omgeving. Spijtig genoeg is men zoals op zovele plaatsen de bossen aan het afstoken om nieuwe commerciële gewassen te planten. Het zicht wordt dus hierdoor beperkt, en overal hangt een mist van rook. Het hotel was mooi gelegen, aan een meer. We hebben dan ook hier genoten van het zicht, genietend van een biertje en een lekkere coctail.
Dinsdag : TIKAL
Vandaag doet de wekker pijn, om 4u15 opstaan om reeds om 6u00 aan de poorten van het natuurpark TIKAL te staan. En ja, stipt om 6u00 reden we het domein binnen. Een driekwartier later kwamen we dan op de historische site aan. Tikal met zijn 2.000 historische gebouwen is magnefiek. De eerste tempel was men volop aan het restaureren, en zat dus volledig in de stijgers. De klim naar de 70 meters hoge piek was de moeite waard. Een zicht over de ganse site met hier en daar tempels in de verte. Tijdens de 5 uren dat we hier rondwandelden viel je van de ene verrassing in de andere, met als klap op de vuurpijl het centrale plein. 's namiddags zijn we doorgereden en doorgevaren naar Livingston, een stadje dat alleen per boot bereikbaar is en dat volledig andere invloeden heeft, de inwoners zijn afkomstig van afrikaanse slaven en dat is duidelijk merkbaar. Er hangt een afrikaanse sfeer en de inwoners zijn over het algemeenn donker van huidskleur. In het dorpje hebben we nog een prive-concert gehad van 2 zatte Garifuna bewoners.
Woensdag : QUIRIGUA
Na gisteren kan je vandaag wel zeggen dat we konden uitslapen. Het vertrek was pas voorzien om 8u30. We hadden dus nog rustig de tijd om het stadje ook eens bij daglicht te bekijken. Het is afrika in amerika. De rit naar QUIRIGUA was boeiend en afwisselend. Je ziet hier immers enorme plantages van ananas, bananen,... Het is dus ook logisch dat hier de ene vrachtwagen na de andere vol bananen ons kruist. De site van QUIRIGUA was qua omvang heel wat minder, maar de unieke stella's waren dan ook een heel andere bezienswaardigheid dan de gebouwen van TIKAL. Onderweg hebben we dan ook nog de kans gehad om een bananenfabriek van DEL MONTE te bezichtigen. De hal van 100 op 50 m stond vol personeel. De vrouwen deden het sorteerwerk, de mannen het zwaardere zoals het aanbrengen van de bananen. Hier werden de bananen zelfs per cliënt gesorteerd. Foto's maken was wel niet gewenst (misschien problemen met OXFAM....) Aan de grens met honduras konden we onze dollars wisselen tegen Quetzales.
Donderdag : Honduras + Antigua
Rond 8u00 waren we al op de site van COPAN. Copan is in tegenstelling tot vele andere plaatsen speciaal voor de detaillering van de overblijfselen. Hier zie je ook een site met heel wat minder bomen, echt zoals het vroeger geweest moet zijn. Gelukkig waren we hier heel vroeg, om de drukte van de toeristen te vermijden. Tegen de middag zijn we vertrokken voor een lange trip naar ANTIGUA, we wilden immers het spitsuur van Guatemala stad vermijden. Het contrast met het platteland is zoals in vele steden enorm. Armoede en rijkdom gaan hier arm in arm. Antigua is een koloniale stad met spaanse invloeden. De combinatie met een authentieke bussen uit Guatemala maakt dit heel speciaal. De korte wandeling van vandaag eindigde aan een Jadewinkel. Natuurlijk hebben we hier dan ook iets gekocht.
Vrijdag : ANTIGUA
Na een kort en klein ontbijt (mia was wat ziekjes, en was niet alleen). Deden we een stadswandeling, de wandeling was zeer afwisselend, met bezoeken aan kloosters en kerken, met dan links en rechts kleurrijke huizen in blauw, geel,... Tijdens het vrije uurtje hebben we nog eens naar het thuisfront gebeld, en nog enkele ontbrekende souveniers gekocht. 's middags doorgereden naar de markt van SOLOLA. Hier zie je het echte Guatemala, honderden kraampjes met vis, vlees, groenten, kledij en allerlei andere zaken. En allemaal lokale bewoners in hun traditionele klederdracht. De korte boottrip naar ons hotel aan het meer Lago de Atitlan was een leuke afwisseling op de vele uren bus.
Zaterdag : LAGO D'ATLITLAN
Per boot zijn we naar het dorpje PANAJACHEL gevaren, om hier bij een lokale familie kennis te maken met het dagdagelijkse leven in Gautemala. De 10-tallen straatverkopers (van 5 tot 95 jaar) lieten ons niet onbetuigd en natuurlijk hebben we ons nog laten overhalen om een paar prullaria (blokfluit, armbandjes,...) te kopen. Maar persoonlijk denk ik dat dit geld beter besteed is dan een gift aan gelijk welke organisatie.
De lokale familie woonde met 7 in een plaats van 4 op 4, en leefde van de verkoop van eigengemaakte kledij en de doorverkoop van lokale gadgets. Na de terugtocht hebben we gekozen om een terras te doen ipv te winkelen. De gezondheid was van de meesten onder ons niet 100% en rust bij een cuba libre deed deugd. (voor de zieken.; thee en yoghurt) Als afwisseling op de dagelijkse portie kip was de bestelde pizza geweldig, spijtig genoeg duurde het heel lang zodat de groep meer dan een half uur later moest vertrekken. Gelukkig was het rustig op de baan en waren we tijdig in Quetzaltenango. Hier hing een rare sfeer, de hele stad was door het dolle heen, hun voetbalploeg speelde immers voor de titel van Mexico. In het lokale cafe was de sfeer opperbest, reeds 3-0 bij de rust, en wij konden genieten van de feestvreugde bij elke goal. Het echte feest begon echter pas na affluiten. Duizenden supporters op het centrale plein (50m van ons hotel). Je begrijpt dus dat onze nachtrust niet alles was. Het was echter pas rustig om 2u30.
Zondag : SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS
Na de heel korte nacht zijn we om 5u30 al vertrokken, gewapend met een lunchbox. Het zou een lange voormiddag worden. Tegen de middag hebben we dan de grens met Mexico opnieuw overgestoken. De verschillen zijn enorm. De provincie CHIAPAS wil heel onafhankelijk zijn van Mexico, maar dat heeft natuurlijk ook gevolgen om economisch vlak. Armoede troef. Na de grens hebben we enkele controles gehad van militairen, op zoek naar vluchtelingen. Kort na de middag hebben we bij een lokale familie handgemaakte tortillas, met tomaten, pepers,... gegeten. Achteraf nog een mogelijkheid gehad om lokale kledij te kopen (niet gedaan).
Het lokale kerkje was niets bijzonders, de binnenkant was echter voorzien van duizenden bloemen, dit was heel speciaal. Het 2de stadje was mogelijk nog armer. Het bezoek aan de markt (in de regen) en het bezoek aan een lokale gevangenis met als afsluiter een bezoek aan een lokale kerk heeft een diepe indruk achtergelaten. De kerk werd gebruikt om de lokale maya rituelen in ere te houden. De kerk met duizenden kaarsen was het decor voor duistere rituelen. Het offeren van een kip (doden met de hand), met daarbij alcohol en cola was een niet te vergeten belevenis. Fotograferen was uit den boze. Gezien de staat van de gevangenis leek mij dit ook niets om te proberen. De avond in San Cristobal de la CASAS was dan weer het tegenovergestelde, de koloniale stad was het decor van een rustige, vredelievende stad. Hier kwamen de felgekleurde huizen weer ten tonele.
Maandag : AGUA AZUL Gepland om om 7uur op te staan om de wisseling van de wacht te zien. De biologische klok in combinatie met het vergeten op zetten van de wekker zorgde ervoor dat het geplande bezoek heel wat korter was. Het maandag tafereel van aanschuivende mensen aan de bank is echter een raar gevoel. 's maandags wordt immers het geld verdeeld dat buitenlandse familieleden overmaken. Om 9 uur zijn we vertrokken naar PALENQUE. Het mooiste wat Mexico te bieden heeft (volgens de boekjes toch), met een tussenstop in AGUA AZUL, helder blauw-groene watervallen. De watervallen zijn een van de grootste in Mexico en wordt dan ook commercieel benut. Het zwemmen in de rivier was fris maar wel een heel leuke afwisseling voor de busdag. Als afsluiter konden we gezien het vroege uur nog een duik nemen in het zwembad van het hotel. Zoals gewoonlijk genoten we rond 19u30 van ons gezamenlijk avondmaal, met als verrassing, geen kip.
Dindag : PALENQUE.
Het voordeel van een hotel vlak bij Palenque is duidelijk. Er zijn voordat de toeristen arriveren. De ingang is immers voorzien van de nodige kraampjes. Het is dan ook één van de meest toeristische plaatsen in Mexico. De site zelf is niet zo groots als TIKAL maar het was wel zeer goed gerestaureerd. Het is wel de enige site waarbij je in een tempel kon, naar het graf van de rode koningin. Het centrale paleis had eveneens een heel speciale bouwstijl. Ondertussen was de ganse site voorzien van 10 tallen plaatsen waar souveniers gekocht konden worden. De tempel van het kruis gaf een heel mooi overzicht over
de site en is dan ook het tafereel van de standaardfoto van Palenque. Na een kort hapje waar we weer lang hebben op gewacht, konden we weer enkele uren verder om opnieuw daar te eten, soep was voor ons voldoende. De 2 uur durende trip naar ons laatste hotel van de rondreis was zo voorbij, in de bus in slaap gevallen, zoals de meesten onder ons. De briefing van wat ons te wachten stond in het hotel maakte melding van schorpioenen. Niet dodelijk maar wel voldoende om er heel veel last van te hebben. Inspectie was dus nodig. Gemiddeld had elke groep wel 1 schorpioen in de kamer. Na een grondige inspectie van bedden, dekens, handdoeken bleek dat we prijs hadden. Een babyschorpioen van max een 2-3 cm. Onze gids Denis was de reddende engel en heeft ze kunnen vangen om ze daarna terug vrij te laten in de jungle. Na het koude avondeten (was volgens mij al een uur klaar) hebben we na een lokaal biertje een tweede inspectieronde gehouden om dan een heel onrustige nacht te hebben. Onweer en de gedachte aan een schorpioen is niet bevorderlijk voor de slaap.
Woensdag : CALAKMUL. De geplande wekdienst van 6u30 was te laat zodat dit in combinatie met de trage service ervoor zorgde dat we later vertrokken dan gepland. De doodlopende weg naar CALAKMUL is een 60km lange slingering door het oerwoud. Het ligt immers op 60 km van de dichtstbijzijnde bewoning. Vrij afgelegen dus voor een stad die ooit 100.000 inwoners telde. Niettegenstaande dit niet commercieel is vonden we dit, na tikal de mooiste site van de reis. De vergezichten bovenop de tempels kan je alleen maar in natuurdocumentaires zien. 360° zicht. De liters zweet om de top te bereiken loonden dus echt de moeite. Hier heeft men nog 10 tallen jaren werk, er is hier immers nog maar enkele % gerestaureerd. Ons middageten in ons hotel was gelukkig warmer en lekkerder als gisteren. Iets voor 4 zijn we dan vertrokken naar BECAN heel wat minder dan de andere sites maar toch ook niet te vergeten voor onze groepsfoto en om dan de rondreis te eindigen met een enorme regenbui. De poncho's kwamen dus toch nog van pas. Onderweg zijn we nog gestopt om de groep te voorzien van wat alcohol om straks na het avondeten te gebruiken en samen met de groep de reis te bespreken. De bar was immers al om 9 u gesloten. Een onvergetelijke avond.
Donderdag :
Einde van de rondreis Vertrek om 8 uur naar het strandhotel. De verslagen zullen dus korter worden. Zon; hopelijk, zee; zeker, strand; zeker, en de nodige all-in drankjes zullen ons wat rust geven na 12 dagen hotel in, hotel uit. Kort na de middag kwamen we Playa Del Carmen binnen, een echt vakantiedorp, afgesloten van de buitenwereld met omheining en wachters. De luxueuze villa's en hotels steken sterk af tov de huizen tijdens de rondreis. Het hotel zag er leuk uit. Bij het inchecken was er wel een probleem, onze kamer was immers pas (enkele uren) geschilderd en dus ook niet leefbaar. Geen probleem, we hadden direct een andere kamer. Mia kon dus eindelijk eens deftig uitpakken. Bij het avondeten in het buffet-restaurant dachten we allebei waar zitten we nu, lawaai, toeristen, veel volk. De ene toerist nog zotter gekleed dan de andere, de ene nog dikker als de andere. Dit zijn we al jaren niet meer gewoon. Gelukkig was het aan de bar van het zwembad veel rustiger.
Vrijdag.
' morgens ben ik snel naar de toeroperator geweest om te bekijken of er nog uitstappen mogelijk waren. Amaai, wat een prijzen, 100 tot 150 dollar per uitstap, per persoon, is heel gewoon. Chichen Itza stond nog op ons programma, de goedkoopste uitstap op het blad en nog 78 dollar. 's middags zijn we per fiets naar het dorp gefietst om eens naar huis te bellen. Door het tijdsverschil en de uitstappen was dit al een hele tijd geleden. In het gezellige stadje hebben we nog een biertje gedronken met zich op zee, samen met enkele nacho's. Op de terugweg nog gestopt bij een bureau om ook hier eens te luisteren naar uitstappen. 45 dollar en uitgebreider voor Chichen Itza. Voor 4 personen was dit toch meer dan 100 dollar profijt. De hevige zon op ons terrasje gaf 's avonds een mooi visitekaartje af, ons t-shirt was goed te zien als contrast met de rode armen en schouders. De mogelijkheid om à la carte te gaan eten (ook all-inclusive) hebben we direkt geprobeerd. Rustig eten is immers veel leuker dan met 50 tegelijk aan te schuiven.( het moest wel snel gaan, op maximum een uur hadden we alles gehad)
Zaterdag :
Samen met onze medereizigers Kenny en Lesley de uitstap per fiets gaan boeken. De stad nog wat bezocht, natuurlijk met enkele stops. 's avonds ons record gebroken, 1u40 getafeld voor aperitief, soep, hoofdgerecht, dessert, koffie. Dat is zeker omdat we een half uur over onze aperitief hebben gedaan. Zondag : CHICHEN ITZA Opnieuw vroeg opstaan. We vertrokken immers om 7u30 naar Chichen Itza. De amerikaanse minivan zat vol (12p) met echte dagjestoeristen, aanstekers (sleffers), bikini, tas. De 3 uur durende trip was onderbroken bij een souveniersshop, hier kan je alles wat mexico te bieden heeft kopen. De commercie leeft hier echt. De aankomst was precies een pretpark. Plaats voor 100 bussen, 1000 auto's en een moderne ingang, 30 toiletten, 10 winkels. De 5.000.000 toeristen per jaar moeten immers toch goed opgevangen worden. Alle vrije plaatsen worden dan op de site ook nog ingenomen door verkopers. De site op zich is TE gerestaureerd, het is te af. De unieke beelden van de hoofdtempel moet je als Mexicobezoeker echter wel gezien hebben. Door een misverstand van timing van onze gids hebben we het observatorium wel niet bezocht, maar we zullen wel genoeg gezien hebben deze vakantie zeker. Het bezoek aan de Cenote (onderwaterreservoir) was heel interessant, alleen wat kort om ook nog te zwemmen. De laatste stop in een koloniaal stadje maakt van deze uitstap de ideale daguitstap voor de strandvakantieganger in mexico. Cultuur, natuur en geschiedenis op 1 dag. Een snelcursus Mexico op 1 dag. Gelukkig waren we beter gewoon.
Maandag, dinsdag, woensdag.
Strand en zwembad. Eindelijk voelde ik mij een beetje thuis in het hotel en dus ook wat gesport, gelezen, gedronken in ons hotel. Het weer was wisselvallig, meestal bewolkt (gelukkig anders was het te heet) Donderdag : Om 11u30 in het hotel vertrokken naar België om dan vrijdag omstreeks 10u00 lokale tijd aan te komen en dan weer in het dagelijkse leven te stappen. Het was een fantastische rondreis met veel cultuur en afwisselend wat natuur. Tof gezelschap en natuurlijk een heel goede gids !
PROGRAMMA : Rondreis Mayan Wonderland
Zaterdag 19/05/07
Brussel – Amsterdam – Cancun
Overnachting in hotel MARGARITAS
Zondag 20/05/07
Mexico :
- Archeologische zone van TULUM : Tulum is een oude Mayastad in Quintana Roo in het uiterste oosten van Mexico. Tulum ligt aan Caribische Zee in de Riviera Maya en is daarmee een populaire bestemming voor toeristen. Oorspronkelijk heette Tulum waarschijnlijk Zama. De eerste inscriptie dateert uit 564 maar de bloeiperiode van Tulum was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Ook nadat de stad in de zestiende eeuw werd verlaten werden er nog religieuze ceremonies uitgevoerd. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. 's Nachts werd er een vuur aangestoken dat door een opening in de muur scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen doornavigeren. Bij Tulum ligt het dorpje Tulum Pueblo, dat zo'n 10.000 inwoners heeft en een van de snelstgroeiende plaatsen van Mexico is. Tulum Pueblo valt onder de gemeente Solidaridad, evenals Tulum zelf.
- Archeologisch museum in CHETUMAL : Chetumal (Yucateeks Maya: Chaktumen) is de hoofdstad van de staat Quintana Roo, in het uiterste oosten van Mexico. Chetumal heeft 238.520 inwoners (2000). De stad ligt aan de Baai van Chetumal, aan de monding van de Río Hondo, die de grenst vormt met Belize. Het is bovendien de hoofdplaats van de gemeente Othón P. Blanco. De stad heeft een luchthaven. Veel mensen uit Belize bezoeken de stad, omdat het er goedkoper is dan in Belize en vanwege de casino's. De stad heeft een museum met Maya kunstvoorwerpen en een dierentuin.
Overnachting in hotel LOS COCOS
Maandag 21/05/07
Belize :
Guatemala :
- FLORES : Het kleine Flores werd gebouwd op een eiland maar wordt door een weg met het vaste land verbonden. Aangezien het de ideale uitvals basis is om Tikal te bezoeken, is er steeds een gezellige drukte van toeristen die genieten van de ontspannen sfeer in èèn van de vele restaurantjes
Overnachting in hotel VILLA MAYA
Dinsdag 22/05/07
Guatemala :
- Tempelcomplex in TIKAL : De Mayastad Tikal in het noorden van Guatemala wordt door velen gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De stad was het centrum van het rijk van de Maya's en werd omstreeks 300 v. Chr. gebouwd. Pas in 1848 werd zij herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Onder haar tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
- Rio Dulce; per boot naar LIVINGSTON : Livingston is een klein stadje gelegen in de provincie Izabal, in het oosten van Guatemala. Het was jarenlang de voornaamste havenstad van Izabal, tot de bouw van Puerto Barrios en Puerto Santo Tomás. Het is vooral bekend om zijn ongewone mix van Garifuna-, Maya- en Ladino-cultuur. Vooral de Garifuna-cultuur overheerst er en ondanks de toeristen houden ze graag vast aan tradities, waaronder hun jaarlijks Pororo-feest op 12 december.
Overnachting in hotel VILLA CARIBE
Woensdag 23/05/07
Honduras :
- Archeologische zone van QUIRIGUA : Quiriguá is een oude Maya stad in het Izabal departement van Guatemala. Quiriguá is gesitueerd aan de rivier Montagua. De eerste bewoners vestigden zich rond het jaar 200, en de stad werd weer verlaten rond 850. Tot de eerste helft van de achtste eeuw was Quiriguá ondergeschikt aan Copán, maar dat veranderde na de overwinning van Cauac Sky, koning van Quiriguá, op Copán in 738. Quiriguá staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Overnachting in hotel MARINA in COPAN
Donderdag 24/05/07
Honduras :
- Ruïnes van COPAN : Copán is een stad in het uiterste westen van Honduras, in het departement Copán, vlak bij de grens met Guatemala. Het is de plek waar in de klassieke tijd een belangrijke Maya-beschaving bestond. In het gebied dat nu bestaat uit Zuid-Mexico, Guatemala, Belize en het westen van Honduras, woonden de Maya's. Zij bouwden hier 50 à 70 steden, waar nu nog de overblijfselen van te vinden zijn. Copán in Honduras besloeg 24 vierkante kilometer en had 20.000 inwoners. Daarmee was het zeker niet de grootste Maya-stad. Er is echter veel van bewaard gebleven, waardoor het nu wel een van de belangrijkste archeologische sites is.
Overnachting in hotel VILLA COLONIAL in Guatemala
Vrijdag 25/05/07
Guatemala :
- Bezoek aan het koloniale stadje ANTIGUA : Antigua is een stad in Guatemala, niet ver van de hoofdstad Guatemala-stad. Antigua is door de Spaanse veroveraars opgericht in 1543 onder de naam Santiago de los Caballeros in het dal van Panchoy onder de vulkaan Agua. Vroeger was Antigua de hoofdstad van Guatemala, een onderdeel van het Nuevo España dat geheel Mexico en midden Amerika besloeg. Rond 1700 werd de bevolking al op 70.000 inwoners geschat. Diverse aardbevingen eisten haar tol, maar ook is de stad meerder malen door epidemieën getroffen. Met name de aardbevingen in 1733 legden grote delen in puin. De hoofdstad werd in 1773 officieel verplaatst naar het huidige Ciudad Guatemala, en de naam veranderde in "La Antigua" (de oude). Tegenwoordig beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Het staat bekend om de vele taalscholen voor wie Spaans wil studeren. Elk jaar worden er met Semana Santa (Paasweek) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten en processies door de gezellige straatjes. Antigua is bekend om de jade die er verkocht wordt.
- LAGO DE ATITLAN : Het Meer van Atitlán (Lago de Atitlán) is een caldera, een door vulkanen omringd meer in Guatemala. Aldous Huxley betitelde het als "het mooiste meer ter wereld". Opvallend is de rust en het heldere blauwe water. De grootste en meest toeristische plaats in de omgeving is Panajachel. Kleinere dorpen rond het meer zijn San Pedro La Laguna, Santiago Atitlán, San Marcos la Laguna, Santa Cararna Palopo en San Antonio Palopo. Santiago Atitlán werd in 2005 van de kaart geveegd door Orkaan Stan.
Overnachting in hotel VILLA SANTA CATARINA
Zaterdag 26/05/07
Guatemala :
- Boottocht op het meer van ATITLAN naar SAN ANTONIA PALOPA :
Ligt op 1600 m hoogte. Dit dorp van adobe huizen ligt als een amfitheater tegen de heuvel. Het heeft
een mooi kerkje met aandoenlijke primitieve heiligenbeelden. Naast de traditionele maïs en bonen
verbouwt men uien en anijs die verhandeld worden. De vrouwen dragen een rode gestreepte huipil op
een blauwe refajo (rok) en kettingen die op onze kerstboomversiering lijken. De mannen dragen een
lange ‘rodillera’ (dekenrok) en tijdens de fiësta van 14 juni een hoofddoek (tzut). Als je van de boot
afkomt, word je bestormd door vrouwen en meisjes die heel bedreven zijn in het verkopen van hun
geweven producten en het is moeilijk om niets te kopen. Enige kilometers buiten het dorp liggen
warme bronnen aan het meer.
- QUETZALTENANGO : Quetzaltenango is de tweede stad van Guatemala naar aantal inwoners (250.000 in 2000) en is de hoofdstad van het gelijknamige departement. Quetzaltenango is gelegen in een dal op een hoogte van 2333 meter boven zeeniveau en wordt omgeven door vulkanen.
Overnachting in hotel PENSION BONIFAZ in Quetzaltenago of hotel LOS CUCHUMATANES in Huehuetenango
Zondag 27/05/07
Mexico :
- SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS : San Cristóbal de las Casas, ook bekend bij de Tzotzil naam Jobel, is een stad in de Mexicaansedeelstaat Chiapas. San Cristóbal heeft 128.996 inwoners (schatting 2005), waarvan een groot deel van de bevolking bestaat uit Tzotzil Maya. Het is de hoofdplaats van de gemeente San Cristóbal de las Casas San Cristóbal werd in 1528 gesticht door Diego de Mazariegos, die het Ciudad Real noemde. Na de onafhankelijkheid van Mexico kreeg de stad haar huidige naam, ze is genoemd naar Bartolomé de las Casas, geestelijke en voorvechter van rechten voor de indiaanse bevolking. Het was oorspronkelijk de hoofdstad van Chiapas, een functie die de stad tijdens het Porfiriaat kwijtraakte aan het meer westelijk gelegen Tuxtla Gutiérrez. Naar verluidt waren de inwoners hier zo ontstemd over, dat zij gedurende de Mexicaanse Revolutie feller vochten dan inwoners van andere steden. San Cristóbal is bekend vanwege haar koloniale architectuur. Het is een populaire bestemming voor toeristen, ook omdat de Mayastad Palenque er niet ver vandaan ligt. Sinds 1994 zijn ook de Zapatistas prominent aanwezig in San Cristóbal.
Overnachting in hotel MANSION DEL VALLE
Maandag 28/05/07
Mexico :
- Indianendorpen SAN JUAN CHAMULA en ZINACANTAN: Rond San Cristobal de las
Casas wonen Indianen die afstammen van twee groepen Maya’s, de Totzils en de Tzeltals.
We bezoeken de Chamula Indianen van San Juan Chamula en Zinacantan. De religieuze
beleving in het kerkje van San Juan Chamula duidt op een mengeling van christelijke en
heidense gebruiken. Op het marktje voor de kerk heerst een gezellige drukte: het is de
ontmoetingsplaats bij uitstek voor Indianen uit dorpen uit de omgeving.
- Stop bij de watervallen AGUA AZUL : Cataratas de Agua Azul (Spaans voor "Watervallen van blauw water") is een serie van meer dan 500 watervallen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas die varieren van 3 tot 30 meter hoogte. Ze liggen op 69 kilometer van Palenque naast de weg die naar San Cristóbal de las Casas leidt. De watervallen liggen op het gebied van een indianenstam die de watervallen exploiteert voor het toerisme. De indianenstam die het gebied bezit waar de toegangsweg doorheen loopt, verdient echter niks aan de watervallen en heft daarom tol (2006) bij de toegangsweg aan de passerende toeristen om er zo ook wat aan te kunnen verdienen.
Overnachting in hotel KIN-HA in PALENQUE
Dinsdag 29/05/07
Mexico :
- Archeologische zone van PALENQUE : Palenque is een archeologische vindplaats van de Maya beschaving niet ver van de Usumacintarivier in de deelstaat Chiapas, Mexico op ongeveer 130km ten zuiden van Ciudad del Carmen. Hier zijn enkele tempels te vinden:
Tempel van het Kruis, Tempel van de Zon, Tempel van het Bladerenkruis . Dit zijn sierlijke tempels bovenop een stappenpiramide, elk met een uitgebreid reliëf in de binnenkamer. Het zijn monumenten voor de troonsbestijging van koning K'inich K'an B'alam II, de opvolger van Pakal. De vroege Spaanse bezoekers hebben de tempels naar het kruis vernoemd, maar de afbeeldingen tonen in werkelijkheid de Scheppingsboom van de Mayamythologie.
Overnachten in hotel ECOVILLAGE in CHICANNA
Woensdag 30/05/07
Mexico :
- Ruïnes van CALAKMUL : Het biosfeerreservaat Calakmul ligt in het binnenland van Campeche aan de grens met Guatemala en vormt het grootste aaneengesloten en beschermde woud in Mexico. Nog weinig bezoekers hebben de opgraving van Calakmul weten te vinden.
Overnachten in hotel ECOVILLAGE in CHICANNA
Donderdag 31/05/07
Mexico :
- Ruïnes van BECAN :
Transfert naar strandhotel in PLAYA DEL CARMEN
Van donderdag 31/05/07 tem donderdag 07/06/07
Mexico :
Verblijf in hotel VIVA WYNDHAM MAYA in PLAYA DEL CARMEN