2011 Cuba

2011 Cuba

Inleiding

Reisverslag

Foto en Video

Info en bestanden


Samenvatting

Na een leuke avond was het een korte nacht. Reeds om 5u30 kwamen ze ons halen. Eerste keer dat we een rechtstreekse vlucht hebben, wel makkelijk. De vlucht naar Cuba vertrok wel met iets vertraging, het vliegtuig stond immers aan de andere kant van de luchthaven.


Zondag 11/09/2011

Na een hobbelige vlucht van 10u20 in een sardienendoosje kwamen we in Cuba aan. Het vliegtuig was een eigen vliegtuig van jetair, in charterinstelling, dus... veel te kort op elkaar. 

In Cuba kwam de warmte je tegemoed, na de gebruikelijke controle stond de gids ons op te wachten. Iedereen in het vliegtuig stapte over op grote bussen die ze naar hun hotel brachten. Slechts 5 kozen voor een rondreis. Bijna een privereis dus! Wij zijn immers al met 4.

 Na een ritje door rietvelden, bananenbomen, kleine dorpjes, ... hebben we een eerste indruk van Cuba. Overnachten doen we in de buurt van de "varkensbaai". Hier verblijven ook veel cubanen zodat muziek, drank en dans nooit ver weg zijn. Moe maar voldaan kruipen we om 21u30 +6u in ons bed.


Maandag 12/09/2011 

Vandaag vooral de Caraïbische kuststeden bezocht. Eerst stond er 's morgens een bezoek aan een krokodillefarm op het programma. Via hier bezochten wij eerst een oud cubaans dorp(speciaal voor toeristen) hier kon je via standbeelden een idee vormen over hou men hier vroeger, viste, at,... Hier hebben wij een lokale drank geproefd, samen met krokodillevlees. Dit smaakt als een combinatie van vis en vlees. Via een boottochtje tussen de kanalen kwamen we dan aan de farm aan. Hier zaten enkele dieren die hier in de streek woonden. Boomratten,... Natuurlijk iets minder spectaculair als in de vrije natuur. Na een rit van meer dan een uur, via een 6 rijvaksbaan zonder auto's, kwamen we in Cienfugos aan. Een koloniale stad, mooi, verzorgd, heet en vochtig. Omdat morgen het programma vol zit is er vandaag ook nog een bezoek aan Trinidad. Spijtig genoeg is dit letterlijk in het water gevallen, een tropisch onweer zorgde voor een verkort programma. Wel genoten van de mooie gebouwen, lokale muziek en een demo van het maken van sigaren. De combinatie van kleur, koloniale gebouwen, oude auto's zorgen voor een unieke sfeer, een van de mooiste steden van Cuba. Na een rit van 20 km in de bergen, waarbij het zo stijl was dat de banden van ons minibusje doorslipten, bereikten wij onze slaapplaats. Morgenvoormiddag maken wij een trip per vrachtwagen en een wandeling in de natuur.


Dinsdag 13/09/2011

Vandaag zijn we vooral in het hooggebergte gebleven. Met een 6x/ zijn we door het natuurpark gereden. We kregen enkele kleine gemeenschappen te zien, met de typische kleine huizen. Na een klein uurtje kwamen we op de vertrekplaats van onze wandeling aan. Tijdens deze wandeling door het park. Zagen we verschillende planten, orchidee, ook een grot, waterval en een meertje stonden op het programma. Het zwemmen in het meertje was een aangename afkoeling. De warmte en de vochtigheid doen de immers zweten.

 Na het middagmaal bezochten we een oude koffieplantage met hun traditionele werktuigen. Het museum van moderne kunst was geen hoogvlieger. Reeds om 15u kwamen we in ons hotel aan. Gelukkig konden we enkele gezelschapsspellen spelen want het zwembad was in onderhoud, wat ook heel heel dringend nodig was. Rond 16u30 gingen de hemelsluizen opnieuw open, regen, bliksem en donder zijn hier tijdens deze periode van het jaar dagelijkse kost. 's Avonds zijn we in een restaurant met een mooi uitzicht gaan eten. De avond is dan afgesloten in de bar van het hotel, door de vele witte spaarlampen is het nu niet de gezelligste plaats, maar het was leuk.


Woensdag 14/09/2011 

Vandaag terug vanuit het centrum van Cuba naar Havana. Onderweg hebben we gestopt in Sancti Spiritus om hier een unieke brug te bekijken, ook een boerenmarkt stond op het programma. De levendige stad is een aanrader, kleuren, sfeer, muziek zijn talrijk aanwezig. Na ons middagmaal bezochten we Santa Clara, de plaats waar Che Geuvara de overwinning behaalde, het mausoleum, graftombe en museum zijn een verplichte kost als je Cuba bezoekt. We zetten onze reis op de enige autostrade van Cuba verder.

Na er reeds 2 uren op gereden te hebben konden we er weer tegen voor de volgende 300 km. De lege autostrade is 3 tot 4 rijstroken, per richting, breed en quasie rechtdoor, spannend!! Het is immers bijna een landingsplaats. Tijdens een korte stop bij een boerderijtje hebben we nog een suikerrietsapje met rum gedronken. Cocktails met rum, in alle vormen en met alle combinaties maken immers ook deel uit van hun cultuur.


Donderdag 15/09/2011 '

s Morgens vernamen we het overlijden van een goede vriendin 'Stefanie' uit Brugge. Na onze reis samen in Vietnam is er altijd een goede band gebleven met Bart en Stefanie. 's Morgens vertrokken we naar Pinar del Rio, natuurlijk weer via de Autopista, nu 175km. Na een rit van een dikke 2 uur bezochten we daar een sigarenfabriek 'no pictures' en een likeurfabriek. Sigaren zijn de specialiteit van Cuba en nu weten wij ook waarom ze zo duur zijn. Rollen, testen, sorteren per kleur, bandjes toevoegen, inpakken,... Het maken van de likeur gebeurde veel machinaler maar toch. Ook enkele uitzichtpunten in de 'Vinaeles' gaven ons een indruk van de volgens cubanen, mooiste streek van Cuba. Rotsschilderingen, grotten, stonden ook nog op ons programma. Vandaag waren we redelijk op tijd terug in ons hotel en hebben we nog even genoten van het zwembad. 's Avonds was het Cuba by night, een oldtimerrit met oude amerikaanse wagens, bezoek aan enkele hotels en een drankje op het dakterras van het hotel waar Hemmingway lang verbleef. Nadien nog een stapje in de wereld gezet in een cubaanse nightclub. Speciale en superleuke avond, ritme en dans zit ingebakken in de Cubaan.

   

 Vrijdag 16/09 

's Morgens wakker gebeld door de collega's van Delta Lloyd Mol, met de mededeling dat het kantoor werd gesloten en we vanaf eind november in Turnhout moeten gaan werken. Niet iedereen had dus een goede voormiddag, er waren immers 2 redenen voor een kater. Ook waren wij allemaal een beetje moe, pas om 2u30 in bed na een zeer zwaar nachtje stappen in een locale disco (no pictures!) Vandaag een uitstap naar las terassas een natuurpark, mooi maar niet speciaal. Het dorp 'Las Terassas', leefde momenteel vooral van toerisme. In de namiddag een bezoek gebracht aan het moderne Havana, enkele residentiele gebouwen, pleinen, standbeelden,... Vele in oostblokstijl. De communistische invloeden blijven prominent aanwezig. ' s Avonds hebben wij de facultatieve uitstap naar een caberetshow aan ons laten voorbijgegaan en gekozen voor enkele typische terassen en het centrum van Havana, inclusief muziek en dans.


Zaterdag 17/09/2011 

Vandaag stond de hele dag in het teken van het oude Havana. Het is een door Unesco beschermde stad en het is inderdaad een pareltje. Enorme aantallen oude koloniale gebouwen. Wat ze hier in de vorige eeuwen hebben neergezet is prachtig. Tijdens sommige momenten voel je precies dat je deel uitmaakt van een film van de jaren 50-60 de ene oude amerikaanse wagen na de andere. De lunch hebben we genomen vlak aan het fort van Havana, met een prachtige skyline van Havana old en young.

Na de lunch hebben we een kunstmarkt bezocht waar we een houten sigarenrokende Cubaan gekocht hebben. Na een tochtje per bus kwamen we in de late namiddag in ons hotel aan. In overleg hebben we besloten om extern te gaan eten, het is voor 2 van onze groep ook hun laatste avond van hun rondreis. Het was er allemaal wat chaotisch, maar,... Wel lekker. Ook de 2 genodigden , chauffeur en gids hebben er van genoten. Na een afsluiter in de bar, om 23u het bed in, morgen immers om 04u opstaan voor een vlucht naar het oosten van Cuba, Santiago de Cuba.


Zondag 18/09/2011 

Vandaag reeds om 5u vertrokken voor een korte trip naar de luchthaven. Na de gebruikelijke rompslomp ingecheckt voor een korte vlucht naar Santiago de Cuba, in het zuidoosten van Cuba. Vliegen was in het begin niet het juiste woord. Eerst riep men 30 sec voor vertrek dat er problemen waren en we het vliegtuig moesten verlaten. 15 sec later zei men dat het geen probleem was en dat we vertrokken, wat we ook deden. Als er dan tijdens het opstijgen rook, mist onder je voeten komt slik je toch wel even. Velen waren toch wel lichtjes ongerust. De vlucht was kort maar koud, onder onze voeten kwam immers de airco binnen. 16 graden op de schoot, 6 tot 8 graden aan je voeten. Santiago de Cuba is een heel andere streek, stad, alles lijkt hier veel origineler, echter, doch minder verzorgd. Na een bezoek aan enkele monumenten kregen we ook de wisseling van de wacht te zien. Dit op een van de grootste kerkhoven van Latijns Amerika, in Havana is er nog een groter, tot 560ha groot, 2mio doden. In de late namiddag nog genoten van een vrije late namiddag aan het zwembad. Lekker gegeten en dan nog een slaapmutsje op het dakterras op het 15de verdiep. Prachtig zicht en ondertussen hoor je overal muziek van verschillende pleinen in SdC.

 

Maandag 19/09/2011 

Vandaag een korte kennismaking met Santiago de Cuba, doch eerst de belangrijkste kerk van Cuba bezocht. Je kan dit vergelijken van Scherpenheuvel, gelegen op een berg, kraampjes in de buurt, doch zoals in vele zuidamerikaanse landen worden ook hier vele offers gebracht, voor goede studies, gezondheid, bloemen,... Je kan het zo gek niet bedenken. Nadien stond de stad zelf op het programma. De stad is een drukke stad, doch verschillend van de rest van Cuba, de inwoners hebben een donkerdere tint. Ook de amerikaanse wagens ontbreken, alleen vrachtwagens, of kan je dit beestenwagens noemen?, om mensen te vervoeren. Plaza central kan natuurlijk niet ontbreken, ook een kort bezoek aan een museum over de verschillende meubelstijlen stond op het programma. Warm blijft het hier wel, het is immers de warmste streek van Cuba, gelukkig is er een beetje wind en blijven de temperaturen van +30 draaglijker als gisteren. Toen was het heet, heel warm. Na de lunch waren we vrij en hebben we de namiddag doorgebracht aan het zwembad. Straks nog happyhour in de zwembadbar en dan eten.

 

Dinsdag 20/09/2011 

Vandaag en morgen rijden we in de richting van Baracoa en Guantanamo. Deze bergachtige streek kan je totaal niet vergelijken met het westen van Cuba. De natuur, steden, mensen, rijkdom,... Alles is anders. Je kan er niet naas

t kijken, de mensen zijn hier armer, ook de afwezigheid van auto's, wel veel karren en fietsen. Guantanamo Bay is onbereikbaar, zelfs visueel. De cubanen hebben immers een eigen militaire basis rond de 116km2 grote amerikaanse basis gebouwd. Na een tochtje door de bergen met enkele fotostops kwamen we in de late middag in ons restaurantje aan. Hier lekkere varken aan het spit gegeten, nadien een demonstratie palmboomklimmen. Na een tochtje op de yumuri rivier de tocht verdergezet. In de namiddag een wandelinkje door Baracoa, met bezoek aan het originele kruis van Christofer Columbus, een bonnenwinkel, een luxewinkel. De bonnenwinkel is iets typisch cubaans, de bevolking kan gerantsoeneerd en aan symbolische prijzen bepaalde aantallen van bepaalde produkten aankopen. De luxewinkel was dan weer iets anders, hier kosten alle elektroprodukten duurder als bij ons, soms zelfs met 30 dagen garantie!! 's avonds een stapje in rumwereld gezet. Rum kan je hier bij alles drinken, dikwijls ook grote verhoudingen, dus een gevaarlijke combinatie om op weg te gaan. De heen- en terugrit deden we per fietstaxi, leuk en origineel, een deel hebben we zelfs zelf gefietst. Morgenvoormiddag blijven we hier in de buurt om dan in de namiddag een lange rit naar Santiago de Cuba aan te vatten.

 

Woensdag 21/09/2011 Na een leuke dag in Baracoa was het vandaag vooral een lange busreis. In de voormiddag stonden enkele bezoeken aan lokale plaatsen op het programma. Eerst een leuke stop bij de zee, de monding van de Yumuri. De bevolking hier is veel opdringeriger dan elders. Dit is ook logisch, je ziet dat iedereen hier veel armer is dan in Havana. Toeristen zijn dan hun enige methode om de levensbelangrijke Cuc's te bekomen. Zonder deze munt is het onbegonnen werk om ergens te geraken. Op deze fotostopmanier hebben we de voormiddag vol gemaakt. De namiddag was volledig vol door de terugrit. De rit door de wondermooie natuur was leuk, je rijdt immers door duizenden palmbomen, bananenbomen en ga zo maar verder. Als dit dan ook nog door de bergen is, dan is het mooi. 's Avonds, na de Happy Hour, nog lekker samen met de gids gegeten in het hotel. Rond 23u gaan slapen om morgenvroeg naar Havana te vliegen.


Donderdag 22/09/2011 

Na de busreis van gisteren was het vandaag kort samen te vatten tot : wachten op het vliegtuig. Na wat discussie over de gewichten van de valiezen, 5 kg voor 4 valiezen bleek dat het vliegtuig van 9u55 vertraging had. Hoelang wist nog niemand. Na de grondige controle door de douane zaten in de wachtruimte nog passagiers van gisteren. Na een sandwich rond 12u bleek dat er een nieuw vliegtuig kwam om ons op te pikken. Geschat vertrek 15u, dus 5 uur later dan gepland. Hierdoor is al een halve dag van onze strandvakantie naar de vaantjes. Zagen heeft geen, niemand kan er iets aan doen. Na de landing is er nog een busrit van 2u dus zijn we rond 19u30 in ons hotel. De rondreis is dus ten einde.


Vrijdag tot Zondag

De strandvakantie geeft natuurlijk weinig verslag, zonnen, eten, drinken en genieten.