2012 New York


2012 New york


Reisverslag

Foto en Video

Info en bestanden


Samenvatting

Roadbook


New York Manhattan


 Zaterdag

In Brussel zijn we op tijd vertrokken voor een heel aangename vlucht met lekker eten en snacks zoals, nootjes, ijscreme en een pizzarol.

Een in NY kwamen we bij een amateurische douane, 3 uur zonder toilet of drinken wachten in een rij voor vingerafdrukken, foto en stempels is toch niet meer van deze tijd. Nadien moet je dan de valiezen uit een hoop gaan zoeken. Wachten op je valies moet je dus echt niet doen.

In de Metro hadden we een leuke babbel met een koppel en een ny'ker die van het strand kwam.

Na een dik uur kwamen we in Ny aan. Best indrukwekkend.

Eerst onze valiezen uitladen in onze kamer op het 14de verdiep, van de 34, en dan iets zoeken om te eten.

Dit is geen enkel probleem, eten en snacks kan je hier op elke hoek van de weg vinden.


Rond 22u was onze kaars uit en zijn we gaan slapen.
De eerste kennismaking met NY was positief. 

Zondag


Goed geslapen in ons kingsize bed en zelfs weinig last gehad van het uurverschil.
Online via de iPad 2tickets gekocht voor een citypas. 139 USD ipv 159 USD en gaan afhalen in dezelfde winkel, voor 7 attracties.

Gestart met Madame Tussauds, 37 USD. Dit is een aanrader, het is veel beter dan de amsterdamse variant van enkele jaren geleden. Alles stond hier per thema en was steeds voorzien van muziek.

Dan een Bus tour met hop-on hop-off door gans downtown NY gedaan.

Hierdoor hebben we een eerste indruk van NY opgedaan en starten we straks met Central Park.

Van het weer moeten we niet klagen, 2,5 uur volle zon bovenop een bus.

Central park

Op een hoek van het park ligt de wereldberoemde Apple store, 24u per dag en 7 op 7 open. Een bezoek kon niet ontbreken.

Ook eens info gevraagd mbt een probleem met mijn iPhone. Hiervoor moest ik een afspraak maken, dit kon zelfs binnen een half uur.

Eens binnen komt één van de 100den medewerkers af en vraagt wat er scheelt en helpt me mijn gegevens te bewaren. Ze gaat dit achteraan laten nakijken en, ..... Ik krijg gewoonweg een nieuwe iPhone. Straf en verrassend goede service, in België zou dat weken geduurd hebben, hier wordt het binnen een uur geregeld, inclusief hulp voor het overzetten van de meeste data.

Door park gewandeld, het is immers meer dan 4km op 1 km groot. Het is een plaats voor muziek, sport, baseball, frisbee en,... voor de rust voor de miljoenen ny'ers, overal zie je de mensen genieten.


Ook de musea Moma en Guggenheim liggen hier, maar museumgangers zijn we niet dus genieten we maar van de indrukwekkende gebouwen van de beide musea.
In Central Park ligt een vijver, en een kasteel.
Na een lange hete dag in de verschroeiende hitte en met een hogé vochtigheidsgraad is het genoeg geweest voor even. We zoeken de verkoeling op van de metro om de 40 blokken naar ons hotel te overbruggen.
Rond acht uur zijn in ons hotel, Juist op tijd voor regen en storm na een heel heel hete dag. 's avonds was de storm zelfs een hoofdpunt op de TV CNBC NY. Times Square
Mnm's world is ook een aanrader. Alles maar dan ook alles van MNM kan je hier vinden.
Souvenierswinkels en lokale verkopers staan hier ook in rijen.
Rond middernacht zijn we dan gaan slapen.
THE city That never sleeps is inderdaad NY. Winkels zijn hier open tot lang na middernacht, of 24/24 en drukte is er overal.


Maandag.

Het tijdsverschil zijn we al helemaal vergeten, we hebben immers zeer goed geslapen.
Na het drukke ontbijt zijn we 42nd street helemaal afgewandeld.Onderweg hebben we rond het spitsuur het centrale station bezocht. Hier komen dagelijks 700.000 reizigers aan.
Deze buurt is heel anders, hier staan immers hoge wolkenkrabbers en zie je vooral zakenmensen.
Op het einde van de straat kom je dan bij de VN-gebouwen. Na de nodige veiligheidsmaatregelen kan je dan reserveren voor een toer. Gelukkig binnen het uur. De bekende vergaderzalen van de VN hebben we dan bezocht. De veiligheidsraad (15) en de algemene vergadering (193 leden).
Na een stop om een kleine snack hebben we de Rockefellertoren bezocht.
67 verdiepen op 45sec is niet niets. Het zicht is gewoon geweldig!!


Op een zeldzaam terras vlakbij merkten we hoe duur NY is. Nadenken om een cocktail van 14 USD te drinken en dan blijkt een bier 13 USD te kosten. Zonder kosten natuurlijk. 5% taks en 15 - 20 %. Fooi.5th avenue is een van de straten met de duurste winkels ter wereld. Elk luxe of van betekenis zijnde merk ter wereld moet hier een winkel hebben. Cartier, tiffany's, THE Beers, Gucci,... zijn hier merken die hier sowieso zijn. De duurste auto's met chauffeurs staan dan voor de winkels te wachten. De straat straalt luxe uit. Dit gelegen tussen buildings van glas en metaal. Echt chique. Aan de 5th avenue hebben we dan een metro genomen om op tijd aan ons hotel te zijn. 
We gaan immers wandelen over high line. 
Het is een oude bovengrondse metrolijn die omgebouwd is tot een wandelpad van enkele km's. Het pad is voorzien van bankjes,en vooral veel groen. Een groen pad van rust in een miljoenenstad. Eten hebben we gedaan in THE east Side. Een iets of wat andere wijk, geen hoge gebouwen maar oude huizen die omgebouwd worden tot restaurants en winkels. Grondprijzen zijn hier wel onbetaalbaar dus eten is niet zo goedkoop maar een restaurant met binnentuin vind je ook zelden.Woensdag


Dinsdag
 : Boottocht 3 uur


Vandaag staat boottocht van 3 uur op het programma, volledig rond Manhattan. De skyline, het vrijheidsbeeld, Ellis' eiland zijn de herinneringen. Ook de zichten op de Hudson rivier zijn te onthouden. Op een 1/2 uurtje varen van NY zit je volledig tussen het groen.

Vooralleer je kan vertrekken is het weer ticket kopen en, ... wachten. Vanaf 9u kan je tickets kopen en om 10u te vertrekken.

Gelukkig was het de moeite waard, we hadden een goede plaats op de boot en hebben 3 uur van de zichten en zon kunnen genieten.

Na de toer hebben we een lunch ingelast van "Subway", meer plastiek en afval dan eten, maar dat is volgens ons echt amerikaans.

Downtown Manhattan

Met de metro hebben we dan de streek rond de WTC torens en Wallstreet gedaan.

9/11 leeft hier enorm, het Memorial 9-11 is zeer druk bezocht, maar slecht georganiseerd. Alle pijlen wijzen naar het memorial, maar, je moet dan wel tickets gaan afhalen 6 blokken terug. En....op een bepaald uur op de memorial. Zijn. Gelukkig was er meer dan 2uur tussen zodat we Wallstreet, het economisch hart van de wereld, ook konden aandoen.

De memorial, met zoals gewoonlijk security, is iets dat erbij hoort, maar is vooral symbolisch van veel betekenis. De watervallen symboliseren het instorten van de torens.

Het museum is wegens geldgebrek blijkbaar nog niet open.

Empire State building ny night

Dit is het ideale om NY bij nacht te bekijken. Alleen is het zodat heel NY er precies wil zijn.

Bijna 1u15 uur aanschuiven, security, 2 liften en dan boven met 100den tegelijk naar de miljoenen lichtjes kijken hoort erbij.

Natuurlijk ook aanschuiven voor de terugkeer.

Het hoort er allemaal bij in NY.

Gelukkig maakt het zicht heel veel goed.

Dit in combinatie met de Rockefellertoren overdag is dit ideaal, NY dag en nacht.Woensdag

Na enkele bezoekjes aan shop hebben wij de NBC tour gereserveerd voor morgen, vandaag was immers reeds quasi volzet.

Nadien zijn we per Metro naar East-village en Greenwich village gereden.

Deze wijken zijn totaal anders dan de hoogbouw van NY, hier zie je het andere deel van NY, laagbouw met de traditionele gebouwen met de bekende brandladders.

Onderweg in een lokale jeansshop enkel jeansbroeken gaan kopen. 139 usd voor 3 Levi’s jeansbroeken is inderdaad een koopje.

Ook de lunch onderweg was een belevenis.

‚s avonds hebben wij Macy's bezocht, het grootste warenhuis van de VS. 8 verdiepingen, een ganse blok groot.

Je kan dit vergelijken met een grote, heel grote INNO.

Nadien hebben wij ons laatste avondmaal in NY genuttigd in een rustig restaurant. Vlak bij Times Square, maar toch rustig en gezellig,… en zoals gewoonlijk prijzig.


Donderdag

‚s morgens de NBC tour gedaan, vooral om de wereld van de Tv eens langs binnen te zien. Natuurlijk waren het vooral amerikaanse shows maar al bij al is het een gewone uitstap.

Niet echt om te moeten doen.

Kuieren in Bryant park was het laatste dat we gedaan hebben in NY, wachten op een bankje, met een frisdrankje tot de middag.

Na het uitchecken zijn we dan vertrokken naar de luchthaven. Niet per vervoer van het hotel (69usd) maar wel met de metro en airtrain.

In tegenstelling tot de aankomst is vertrekken uit de VS poepsimpel, op 10 minuten is alles achter de rug.


Samenvatting

NY is een stad die je zeker gezien moet hebben.

Wolkenkrabbers zo hoog als mogelijk

Geweldige sfeer

Prachtig weer

Vlot en makkelijke stad dus heel veel kan je te voet doen of met de metro.

Bezoeken kan je best op voorhand plannen met een soort van city pas.

Alles kan je betalen met een creditcard.

Nadeel

Heel veel volk in de zomermaanden, dus overal wachten

Dure stad, alles kost geld, en men kijkt niet op 10 dollar meer of minder.

Metro vermijden in het spitsuur.

Luchthaven:

Rampzalig om USA binnen te komen, maar buiten ben je zo.

Douane en security duurt nog geen kwartier.