2013 Usa Westkust

2013 Usa

Inleiding

Reisverslag

Foto en Video

Info en bestanden


Samenvatting

WOE: VLIEGEN

Ondertussen eerst een tussenlanding in Atlanta gehad.

Supervlotte douane en een iets vroegere aankomst dus was ons 1u30 genoeg om over te stappen. Iets drukker en meer volk aan de douane zou niet goed geweest zijn.

Van Atlanta naar Phoenix was maar 4u vliegen. Best wel een pak minder dan de 9u30 van voordien.In Phoenix geen controle en dan de auto opgepikt bij Dollar, een rode chevrolet captiva automaat.

Ook het weer wenst ons een warm welkom. 42 om 20u30 kan tellen. En deze nacht koelt het af tot 32.

Na een gezellige hap bij een lokale Italiaan om 21u15 in bed gekropen (+8uur). Na een lange dag van bijna 24u mag dat wel. Morgenvroeg waarschijnlijk vroeg wakker.


DO: PHOENIX – TUSAYAN

Niet verwacht maar toch een hele meevaller, we zijn immers pas rond 6 uur wakker geworden.

Na een Amerikaans ontbijt met plastieken borden, bestek,… En met een beperkte maar voldoende keuze vertrokken voor de echte vakantie, gisteren was immers alleen maar reizen. Met de gps met de vooraf uitgestippelde reisroutes vertrokken voor de eerste rit. Onze chevrolet captiva is best comfortabel, voldoende ruim en stil.

Na een uur zijn we aangekomen op de eerste plaats. Badger springs. Hier zagen we de eerste combinatie van witte en rode rotsen met weerspiegelingen in het water.

Ondertussen rijden we meer en meer Arizona binnen en komen aan de wereldberoemde cathedral rocks in sedona.Zelfs een kerk is ingewerkt in de rotsen.Hier hebben we dan onze picknick opgegeten. We hebben immers niet voor niets gaan winkelen in een reuze wallmart waar het geen probleem was om alles te vinden.


Nu gaan we verder richting de grand canyon. De weg hierheen is totaal anders, het felrode, droge, super hete ruimt plaats voor groene bossen en bovenop de plateaus voor grote vlaktes, ook wordt het 15 graden frisser. Maar als je start aan +40° maakt dat niet veel uit. Ook hebben we genoten van de vergezichten onderweg, cruise control op, muziekje op de achtergrond en dan rijden maar.

Vermits we rond 18u al in de Grand Canyon waren hebben we toch al een glimp gaan opvangen van een zonsondergang.


VRIJ: GRAND CANYON

Vandaag staat een helikoptervlucht op het programma, alleen een wekker hiervoor opzetten was niet nodig. We waren immers al om 4u30 wakker. Mia heeft dan alles wat gereorganiseerd in de valiezen en dan zijn we klaar voor de volgende dagen.

Goed op tijd vertrokken voor de vlucht. De vlucht was zacht qua vliegen maar geweldig qua zicht, een echte topper.

Na de ontbijtloze vlucht was het tijd om te gaan ontbijten. Dit hotel was een van de weinige hotels zonder maar onze ontbijtlocatie, met zicht op de grand canyon is één van de mooiste plaatsen ooit om te ontbijten.

Nadien zijnde dan met één van de shuttle bussen naar yaki point gereden om dan hier een trail van +- 3 uur te doen. Vermoeiend maar mooi.

Samengevat hebben we vandaag, over, in en op de Grand canyon gevlogen , gewandeld.Enkel,een lokaal onweer zorgde voor wat schuiven van het programma.

Eigenlijk zeggen foto's meer dan woorden.ZAT: GRAND CANYON – PAGE

Vandaag begonnen met enkele bezichtigingen rond de Grand canyon om dan nadien verder te reizen richting Page.

De weg naar Page is redelijk eenvoudig te noemen. Een deel ervan was 50 km rechtdoor. Cruise control op 70 mijl (5mijl te snel) en rijden maar. Het landschap zag je redelijk snel veranderen naar een rode kleur.

Rond de middag kwamen we aan.

Na een snelle hap bij de Pizza hut, we hadden immers deze morgen al onze eigen picknick gegeten aan de Grand Canyon.

In page bezochten we dan enkele punten zoals de dam en horseshoe Bend. Het was er bloedheet (40°) en geen schaduw of windje te bekennen, dit in combinatie met een wandeling van 2,5km en wat klimmen was niet Mia haar ding. Water kan wonderen doen.

Om 3u30 hadden we een canyon wandeling geboekt. Echt een aanrader, enkel moeder natuur werkte een beetje tegen. Het ging immers elk moment regen of onweren. Hierdoor was het iets te donker en misten we enkele mooie effecten. Toch een aanrader.


ZO: PAGE – MONTICELLO

Vandaag stond er een hele rit op het programma. Bijna 300 mijl of 480 km.Te beginnen met een ritje van 100 km naar de 'grote' baan, gevolgd met nog een 75 km naar monument valley.

Vandaag is een dag met de meest fotogenieke plaatsen van de US. Alleen is de regen een spelbreker, gelukkig beperkt.

De rit in Monument Valley was op onverhard gedurende 45 km. Best een aanrader voor wie een 4x4 heeft. Wij hebben alleen de looks maar nie de 4x4 en dat hebben we geweten. De start en het einde was eigenlijk op en over de limiet. De zware jeeps hadden geen problemen. Maar wij zijn op een helling toch terug achteruit moeten glijden. De omweg was zeer moeilijk.

Na dit avontuurtje met magnifieke zichten reden we door naar Valley of Gods waar we ook een rit van 48 km onverhard voor de boeg hadden, gelukkig veel beter berijdbaar. Hier hebben we dan ook gepicknickt. Na de picknick een onverharde weg naar weer een uitzonderlijk uitzichtpunt, Moley point. Al bij al 100 km onverhard vandaag.

Nadien nog een park bezocht met oude bogen.

Overnachten doen we vandaag in Monticelo, een godverlaten stadje op een 'highway' met alleen wat motels en één lokaal steakhouse, live music en geen alcohol. Gelukkig was het typische amerikaanse eten lekker en goedkoop.


MA: CANYONLANDS – MOAB

Vandaag staat er maar een korte afstand te overbruggen maar vermits er toch enkele parken op het programma staan is het toch weer 350km. Het eerste park canyonlands heeft een toegangsweg van meer dan 50km enkel.

Alleen het weer wil vandaag niet mee, blijkbaar is het uitzonderlijk weer, veel en veel regen, en dat hebben we geweten. Gelukkig hebben we toch nog voor de ergste regenbuien 2 zaken kunnen bekijken en een wandeling van een klein uurtje kunnen doen door “flinstoneland”. Enkel de aanwezige vergezichten hebben we deels gemist.

Het park “dead horse state park” in de buurt van Moab is wel bijna totaal in de mist gegaan. We zaten immers in de wolken, met bijhorende regen. Het 2de deel hiervan gaan we proberen morgen mee op te nemen.

Hierdoor waren we goed op tijd in Moab en zijn we op zoek gegaan naar een betaalbare regenjas maar dat is hier in het woestijnklimaat een onbegonnen zaak. Morgen verwacht men niet veel beter weer, we gaan het programma dus zien hoe we dat gaan opvullen. Arches gaan we trachten te doen in de voormiddag. Beter een blitzbezoek dan geen. Het weer zal bepalen hoe het verder gaat verlopen.DI: MOAB – GREEN VILLAGE

Dinsdag, regendag, zo lijkt het toch. Arches met wandelingen is vandaag het programma. Alleen was er van wandelen niet veel in huis gekomen. Als het regent dat het giet en een zicht van nog geen 100 m is er van de pracht van Arches niet veel te zien, zelfs 40km diep in het park is er geen fluit te zien. In plaats van een ganse dag hadden we om 10u de toer al gedaan.

Van miserie zijn we dan naar het park Canyonland 'Islands in The sky' gereden. Gelukkig. Was het hier droger en kwam de zon er af en toe door. Rond de middag was het hier zelfs zonnig en konden we de specialiteiten van dit park goed bekijken.

De extra rit van 80 Miles hebben we er voor over gehad. Rond 14u hebben we dan beslist om een 2de keer naar Arches te rijden, met succes, de hemel klaarde bijna helemaal op. De meest van de bekendste bogen hebben we kunnen bewonderen via een hike, of wandeling. Alleen Dedicted Arches was nog steeds afgesloten wegens overstroming.

Het aangepaste programma was kort maar goed. Geen lange wandelingen maar 2x45 min hebben veel goedgemaakt. Na een tijdje haperde mijn geheugenkaartje en hebben we hier een nieuwe gekocht. Rond 18u15 zijn we dan verder gereden naar Green River. Een dorp naast de highway waar alleen mensen komen overnachten. Alleen motels en 1 restaurant. Een grote baan en dat was het.WOE: GREEN VILLAGE – BOULDER

Vandaag stond Capitool reef op het programma. Na een rit van 75 km bleek dat de weg naar het park afgesloten was tot minimum 12u maar waarschijnlijk de ganse dag. Dus hebben we de omleiding van 140 km maar gevolgd. We zijn dus bijna een ganse voormiddag verloren. Als we rond de middag aankwamen bleek het ganse park eigenlijk gesloten. 

Utah heeft op 3 dagen evenveel regen gehad als normaal op 1 jaar. Overstromingen op de weg zijn heel normaal vandaag. Gelukkig was de omgeving van Capitol reef wel heel mooi en zonnig. Onze rit naar het hotel was heel mistig en nat. Geen al te beste dag.

Gelukkig was het authentieke hotel of b&b echt een aanrader. Ook is de burr trail een aanrader.


DO: BOULDER – BRYCE CANYON

Vandaag vertrokken vanuit Boulder. Na een zeer mooie rit over de bergen naar Bryce met het zonnetje in de achtergrond. In Bryce zijn we rond de middag aangekomen, spijtig genoeg kwamen er steeds meer wolken opzetten. Rond 14u gingen de hemelsluizen weer open. Ook Was het weer koud, iets boven de 12 graden in een woestijnklimaat in september is echt niet normaal.

Om ons op te warmen zijn we dan maar gaan inchecken. Ook was ik niet zo goed qua gezondheid. Een dafalgan en en een late namiddagzon hebben de dag toch nog goed gemaakt.

Na een 2de poging zijn we dan s Avonds gaan eten. Zoals op vele plaatsen was het weer aanschuiven, snel eten en dan slapen, geen enkele van onze hotels had een bar in het hotel of in de buurt. Op tijd slapen dus weer.


VRIJ: BRYCE CANYON – ST. GEORGE

Vandaag was het een dag van grote verschillen.

Eerst is de dag zonnig begonnen en zijn wij een stukje in de canyon van Bryce nat.park gedaald. Het nadeel was wel dat elke stap naar beneden straks naar boven moet. Gelukkig was het zicht de moeite. Na een wandeling van een klein uurtje zijnde dan richting Cedar breaks NP gereden.Dit hoog gelegen park lijkt een beetje op Bryce maar toch weer iets anders.

Boven op 3400 meter was het maar 40 f meer, en , … Weer wat regen.

In de namiddag bezochten we het westelijk deel van Zion, hiere was hete eindelijk genieten. +-28 en zonnig. Slapen doen we in St. George op nog geen 1200 hoogte.

Het was een leuke dag.


ZAT: ST. GEORGE – ZION

Ondertussen is de vakantie al voor de helft voorbij. Stilletjesaan gaan we de grote nationale parken verlaten en trekken we morgen naar Vegas. Vandaag was een stralende dag. Blauwe hemel tot laat in de avond. 30° ipv gisteren 7° op een bergtop.

Zion was het park dat vandaag op het programma stond. Hier hebben we één van Amerika's mooiste wandelingen gedaan. Een 8,8 km lange rondwandeling. Je start aan de rivier en je stijgt 470 m naar een top.Het laatste deel is via een stijl pad en kettingen zeer stijl naar boven. 1 meter naar links of rechts en je kon tot 400m recht naar beneden vallen. Zwaar, maar heel mooi.

De vakantie is al goed meegevallen, geen problemen gehad, alleen was het leuker geweest als het weer wat beter was geweest.Sommige van onze geplande bezoeken en wandelingen hebben we wel geschrapt.Alleen duren de avonden niet zo lang, er zijn immers geen cafés te zien. We gaan dus maar op tijd slapen.Vandaag hebben we ons eerste terras is Zion gehad.Ook is alcohol niet zo makkelijk te vinden. Bier gaat nog, maar wijn is niet te vinden hier. Iedereen drinkt hier liters cola of frisdrank.Ook telt hier : als het maar groot of veel is. Auto's boten, mobilhomes, eten, drinken, wegen,…


ZO: ST. GEORGE – LAS VEGAS

De 400km dag was verdeeld in een deeltje “Valley of fire” en een deel hoverdam en lake mead.

Het eerste deel was een statepark met vuurrode rotsformaties. Dit in combinatie met de helblauwe hemel was echt een verademing en een geweldig mooie uitstap. Het lake mead achteraf was iets minder.70 km langs een meer rijden en het niet zien liggen is niet de beste autorit. Als je dan een omweg maakt naar het meer is de haven en omstreken totaal verlaten. Hooverdam is daarentegen wel de moeite. Deze enorme dam is een pronkstuk voor de Amerikanen.

Nadien doorgereden naar Vegas. Dit is wel even wennen na de rust van de voorbije dagen. Vermits ons hotel heel centraal op de strip ligt is het heel gemakkelijk om d e strip eens te verkennen.Roetsjbanen , eifeltorens liggen gewoon naast het hotel, bikinibabes en ninjaturtels zie je gewoon op straat.Na wat shopping in bekende en onbekende winkels hebben we ook stores bezocht, m&m en coca cola, hardrock… Na de shoppings ook in het casino geraakt, slots aan 0,50ct per game gaat nog, maar tablegames met minimum 15usd is toch iets teveel.

Gratis drank bleek je wel te krijgen.


MA: LAS VEGAS

Vandaag hebben we las Vegas verkend per autobus en te voet. De stad is een voorbeeld van groot, veel, … Kitch en overdrijvingen.Je ziet hier van alles, van overdekte winkels met zichten alsof je buiten loopt. Ook kan je op,elke hoek gokken.

Ook hebben we vandaag freemont bezocht. Dit is een overdekt casino met verschillende 'kleine' casino's. Hier zag je niet de jonge massa maar vooral 60'ers. Het gokken en de geluidjes zitten er al lang in. Nadien even verpoost aan het zwembad.

Hier kon je ook, inclusief bikinicroupiers gaan blackjackken. Hier heb ik dan toch meer dan een uur kunnen spelen voor 60 USD, inclusief 3 bacadi cokes. Elk spel met de buren van Australië was telkens 10 USD. Als je de drank meetelt was het best betaalbaar.

Dit was ook zo voor de avond. Een avondje aan het wheel of fortune heeft ons 50 USD gekost, met minimum 1 USD inzet en gratis drank, als je 10usd telt per drank hebben we meer gedronken dan betaald, dus al bij al een leuke betaalbare avond. 'Echte tafels' zijn een beetje te duur, meestal 15 of 25 USD per spel, als je dan blackjack speelt is het iets te snel om het leuk te vinden.

Eigenlijk is Vegas alleen leuk als geld geen rol speelt, 1000 USD krijg je hier snel op of heb je nodig om zorgeloos een kleine avond amusement te hebben, drank aan 7 euro per stuk, eten voor 60 euro, Vegas is zeker niet goedkoop, Vegas laat het geld rollen maar naar waar???


DI: LAS VEGAS – LONE PINE

Deze morgen vroeg Vegas verlaten voor een lange rit naar death valley. Onze trip van bijna 600 km startte om 7u, het uur dat Vegas nog slaapt. Via het kaartje van de auto werd hij keurig, maar nog even stoffig afgeleverd voor onze neus, chique en makkelijk.

De rit door Death Valley is lang, eenzaam en warm. Na een 100 km bleek er een overstroming te zijn geweest in DV!, dus 45 km omrijden en het programma een beetje aanpassen. De volgorde een beetje aanpassen dus. Eerst zijn we gestart met een uitzichtpunt op 1800m boven DV.  Leuk om al direct een mooi overzicht te hebben.

Nadien doorgereden naar het diepste punt ter wereld, onderweg de geplande wandeling toch maar geschrapt. 43 is toch te warm om iets te doen. Op -243 onder de zeespiegel zie je overal zout en grote vlaktes. Speciaal is het zeker.

Onderweg nog in een echte zandstorm terecht gekomen. Zicht minder dan 10m. DV is een speciaal iets. 

Overnachten doen we in een echt Amerikaans motel, langs een doorgangsweg. Opkleden zal dus niet moeten.


WOE: LONE PINE – OAKHURST

Gisterenavond nog een leuke babbel gehad op het terras van ons motel. 4 Amerikaanse mortards vroegen wat info om door Death valley te rijden.

Woensdag zijn we dan doorgereden naar postpile monument. Hier zie je de natuur totaal anders. Hoge en grote dennenbomen en grote bergen. Nadien doorgereden tot mono lake. Hier had je heel mooie zichten op het meer met hun speciale tufa's.Gelukkig is ondertussen de Tioga pass open en kunne we langs de mooie kant yosemeti inrijden. De tiogapass is een hele mooie pass en het park is speciaal, kale bergen die precies uit één stuk bestaan. De rook van een van de grootste branden ooit valt voorlopig wel mee.

Het einde van de trip was heel anders dan het begin, eerste 's morgens bijna 150 km cruisen en 's namiddags 45 km geen 200 meter rechtdoor en max snelheid 45 km/u. De locatie is wel tof, een plaats in de bossen met leuke kamers en met een restaurant met super lekker eten. Wel prijzig maar het was zijn geld waard.


DO: YOSEMITE

Vandaag was het eens een locale dag, niet veel afstand afleggen.

Alleen is,het wel zo dat de afstand tussen ons hotel en yosemite village slechts 30 mijl is, maar ! Geen meter daarvan is rechtdoor en de maximumsnelheid is 35m/u dus een gans uurtje bochten pakken. Als je dit combineert met enkele bezienswaardigheden is het op 2 dagen wel 150 mijl bochten pakken, en dat is toch even genoeg geweest.

Yosemite is een vrij commercieel park, je kan het niet vergelijken met parken in utah. Daar is het vrij rustig, hier is het druk.Ook is het hier wel heel mooi maar door de kenmerken van het park kan je hier veel minder foto's maken. Persoonlijk zou ik de 'village' vermijden en direct naar glacier point rijden, hier heb je een heel mooi zicht op de vallei. Als dit combineert met de tioga pas van gisteren, dan heb je het mooiste gezien. 

Nadien nog langs het sequoia park gereden. Hier kregen we de melding dat de parkeerplaatsen vol waren en dat we 4 mijl verder konden parkeren. Zie je het al gebeuren dat men tijdens de zondagsmarkt in Mol zou zeggen, “parkeren kan je in Dessel op de markt”

Het was in ieder geval wel de moeite waard. Vandaag gaan we iets vroeger eten, als je voor 18u30 gaat eten, betaal je maar de helft voor een volledige menu, soep, voorgerecht en dessert voor ongeveer 15 euro.


VRIJ: YOSEMITE – CARMEL – PACIFIC GROVE

Vandaag rijden we naar onze eindbestemming san francisco. Zoals al een beetje verwacht was het vandaag geen superdag. Regen en bewolkt.

De eerste halte was Monterey waar we een oude pier bezochten die nu helemaal commercieel wordt uitgebaat. Hier kan je in de oude havengebouwen allerlei winkels bekijken, best wel tof. Ook liggen er hier een heel pak zeeleeuwen rond de pier. Nadien zijn we doorgereden naar Santa Cruz, bekend van O'Neill. Die wereldberoemde strand is vandaag door de bewolking en koude wel een deel van haar charme kwijt. Het is eigenlijk een heel groot Blankenberge in combinatie met Walibi in het klein. Een portie fish and chips en een hotdog pasten en perfect bij.

Gelukkig is de regen pas begonnen op de weg naar SF. Hier hebben we eerst dan onze bagage aan het hotel afgezet om dan door te rijden naar de auto inleverplaats. Spijtig genoeg is er geen auto meer beschikbaar om te huren, en wij die dachten dat er genoeg waren. We hebben zelfs onze reservatie geannuleerd om hier een sportwagen te huren. Foutje dus.

's Avonds nog langs de bekende pier39 gepasseerd en er een hapje gegeten.


ZAT: CARMEL – SAN FRANCISCO

Vandaag verlaten we de bergen en de nationale parken en gaan we de ganse voormiddag rijden naar de kust. Onderweg hebben we bijna 150km door de velden gereden. Alle groenteboeren en kwekers zijn hier aanwezig met enorme velden. Best indrukwekkend.

Rond de middag hebben we dan een deel van de bekende kustweg gedaan. Hier zagen we ook een speciaal natuurfenomeen, koude zeelucht komt in aanraking met de warme landlucht en vormt hele lokale mist. Je ziet van ver de mist hangen in een baai. Onderaan zee en boven blauwe lucht.

Nadien zijn we huisjes gaan bekijken in Carmel. Knokke maar dan chiquer en veel duurder. 3mio voor een klein versleten huisje op 1,5 are is een koopje. 15mio was wel chique.


ZO: SAN FRANCISCO

Vandaag was het een dagje SF. De dag zijn we begonnen met ee wandeling naar de beroemde Fishermans Warfh. Deze platte commerce omvat winkels,…

Hier hebben we dan een boottocht naar Golden Gate geboekt. Speciaal was het zeker wel, mist zorgde ervoor dat ze bijna niet zichtbaar was. Toch was het de moeite. Na onze leuke tocht een ticket gekocht voor 48u bus hop on hop off. Een dure maar makkelijke manier om SF te leren kennen. Te voet is SF door de stijle straten best wel zwaar.

Af en toe afgestapt om de belangrijkste zaken te bekijken. De typische huizen, straten, sfeer en natuurlijk de Golden Gate.

's Avonds nog in de Italiaanse buurt gaan eten. Leuk om zoveel keuze te hebben. Ook eindelijk eens een terrasje en cafeetje kunnen doen. Iets wat we tijdens de rondreis echt gemist hadden.


MA: SAN FRANCISCO

Redelijk vroeg uitjes vandaag. We hebben immers een autorit door, in en rond SF gepland. Er is een 70km lange bepijlde rit langs de hoogtepunten van SF.

Eerst hebben we onze Ford Mustang cabrio opgehaald. Straf verhaal eigenlijk. In het bureau hadden ze nog 10 mensen die het dubbel betaalden voor een Mustang, en ze hadden de die dag maar 1. Die voor ons. We hadden immers via een andere website geboekt. Het rijden in SF is niet zo makkelijk als het lijkt. Heel korte blokken en straten met een naam en heel veel één richtingsverkeer. Na een tijdje toch de goede route te pakken en dan begonnen aan de rit. 

Het centrum op zich is mooi maar kan je beter te voet doen. De streek rond de Golden Gate is wel de moeite, de kustroute eveneens. De cabrio met 306pk is wel leuk rijden, alleen mag je in de US niet hard rijden, ook moet je elke 100m stoppen.

De route op zich is bijna niet te rijden op de bordjes. Slecht leesbaar en moeilijk te vinden.

Nadien nog even langs een Apple store gepasseerd en geprofiteerd om een nog niet te kopen iPhone 5s te kopen. De voorlaatste die ze voor die dag hadden. Een 45min aanschuiven om een gsm te kopen, maak dat mee. Alleen door het verschil van de dollar toch een 150 euro goedkoper.

's Avonds nog eens lekker gaat Italianen. Ook hier nog een 2 tal Levi's gekocht.


DI: VERTREK NAAR HUIS - WOE: TERUG THUIS !

Zoals gewoonlijk is de vertrekdag een quasi verloren dag. Nog even de benen gestrekt en dan wachten op het busje.Vlotte douane en dan 9u30 op de vlieger, een Tgv'ke vanuit Parijs naar Brussel en dan hopen dat onze afhalers er geraakt zijn. 

De vakantie is voorbij.