2014 Sri Lanka Verslag

Verslag Vakantie

Link naar Foto's

22/09 Reisdag

Vandaag vertrekken we eindelijk op vakantie. Enkele weekjes later dan gewoonlijk in september en dan begint het te kriebelen.

Vandaag is zoals gewoonlijk een reisdag.

Eerst naar Brussel met 3 uur reserve, dan 6 uur naar Doha, dan 1u30 transfer, dan nog eens 4u30 naar Colombo.Onderweg is alles vlot verlopen, geen vertragingen en alle douane perikelen gingen zeer vlot.


23/09 Gin Oya lodge

Na een vlucht van een kleine 5 uur vanuit Doha zijn we rond 8 uur lokale tijd (4u30 Belgische tijd) afgehaald door onze chauffeur Tirong. Hij stond dat met zijn bordje te wachten op ons.Bij het verlaten van de luchthaven kom je direct in Azië. Overal reclame, brommers en, … Druk verkeer zonder of “toch voor ons"regels.2 rijbanen en overal een mix van brommers, auto's en alles anders.

Na een half uurtje zijn we in ons verblijf aangekomen gin oya logde. Belgen met een klein gezellig hotel met 7 kamers. Leo en myriam doen dit met volle plezier en er heerst een losse sfeer. 

Na een biertje de valiezen herschikt en dan een zwembadje gedaan. Vandaag staat er niets op het programma. Rusten en zwemmen. Rustig mag je echt zo bekijken. Een heel korte nacht zorgt ervoor dat we regelmatig indommelen.

'S middags en 's Avonds hier gegeten en tijdig het bed in.


24/09 Gin Oya lodge dag 2

Gelukkig heeft de nacht ons deugd gedaan en zijn we pas rond 9u gaan ontbijten.Het uurverschil zal wel meevallen. 3u30 verschil geeft normaal niet veel last.Na het ontbijt zijn we de rivier afgepeddeld met een kano. Een half uur later kwamen we dan aan de zee aan.Onderweg zijn we af en toe verrast door vliegvissen. Het strand was verlaten en er waren slechts enkele vissers te zien.Spijtig genoeg waren we te overhaast vertrokken. En hadden we zelfs geen geld of water meegenomen. Dom want heet is het hier wel.36 in de schaduw en vochtig zorgt ervoor dat je zeker niet afkoeld.Rond 11u30 terug aan het zwembad geplaceerd en dan nog wat genieten van het zwembad.

Straks gaan we met de tuktuk nog naar het centrum.Pas in de late namiddag hebben we onze tuk tuk besteld om eens naar het centrum te gaan kijken.De stad op zich is eigenlijk niet veel soeps maar het is vooral de rit heen en terug die het plezant maakt.

Sri lankees verkeer is de moeite. De middellijn dient alleen maar om in het donker iets te zien. Dubbelen en tripleren is normaal, de klakson werkt en ook de wet van de sterkste telt.

's Avonds weer lekker gegeten en een kleine lange regenbui gehad. Tropisch weer dus.

25/09 Naar Anupuradhura

Vandaag rond 8u30 vertrokken voor een dagtrip naar de “culturele driehoek”. Eerst nogmaals naar Negombo voor een bezoek aan de lokale vismarkt.Zoiets moet je gezien hebben, de verse vis ligt gewoon klaar, al dan niet in de zon. Geuren en kleuren moet je erbij nemen. Vis groot en klein wordt hier gesneden, gekapt en al dan niet met zout en of ijs behandeld om langer te bewaren.'s Avonds wordt de niet verkochte vis op het strand gedroogd om in het binnenland te verkopen.

Onderweg hebben we dan diverse stops gemaakt aan een hindoetempel maar die was splinternieuw en bleek privé bezit te zijn. Bezoeken ging dus niet.Iets later bezochten we dan één van de oudste tempels van het hindoeïsme.Schoenen uit en je werd meegesleept met gebeden, offering, kaarsen en geuren van het hindoeïsme, best wel de moeite.

's Middags op een toeristenplaats gegeten, aangepast aan de toeristen, min of meer toch want gepaneerde garnalen in zijn geheel zijn wij niet gewoon.

In putalam hebben we dan een moskee bezocht. Best wel chique, een moskee aan de zee.Sri lanka heeft immers diverse godsdiensten en dat zie je, hindoe, boeddhisme, islam en katholiek.

Onderweg vanuit de zee zie je de droogte zeer acuut, diverse meren, plassen en vooral de rijstvelden staan kurkdroog.

De borden voor overstekende olifanten stonden er spijtig genoeg voor niets maar ze schijnen er te zitten.

Rond 15u30 aangekomen in ons palm village hotel en dat was weer af, kamers zo groot als een appartement en een zwembad om u tegen te zeggen. Rond 17u is de dagelijkse regenbui met donder en bliksem erbij opgekomen en zijn we dus maar op ons terras gaan zitten met een lokaal bier. Eten kan hier immers pas vanaf 19u30.


26/09 Fietstocht Anuparadha

Voorlopig is de vakantie nog zeer rustig, we vertrekken immers pas om 9u. Vandaag gaan we per fiets de streek verkennen. Na een kort autoritje komen we in het centrum aan en staat onze lokale gids te wachten. Ieder zijn fiets, Mia een damesfiets en Peter een nieuwe oude stijl fiets. Niet ideaal qua maat maar we kunnen weg.Links rijden en met het druk verkeer in het centrum is het toch maar een beetje uitkijken. Ik veronderstel dat ze zien dat we niet van de streek zijn en ze zijn hoffelijk, en dat zijn we niet gewoon.De rit was echt leuk, het is zo eens iets anders dan een grote bus.

De bezoeken ga ik niet per naam noemen maar we hebben de oudste, grootste en hoogste stoepa's of dagoba's bezocht.Meestal was het wel schoenen uit en knieën en schouders bedekken. Dus de sjaals hebben dienstgedaan. Blootsvoets wandelen is ook effe wennen, steentjes dat gaat nog maar de hitte onder je voeten was niet te wennen en werd rood zoals een kreeft. Sommige stenen waren volgens ons zo heet dat je er een ei kon op bakken. 

De temperatuur in combinatie met de vochtigheid hebben mij extreem doen zweten, zelfs Mia was aan het zweten. Drinken is dus een must, voor mezelf 2 liter en geen wc nodig gehad.

Onderweg een lokale bar en markt aangedaan, live kokosnoot gedronken en vers geperste limoen met soda.

Cultureel is het ook zeker de moeite, ze hebben hier het boedisme op de kaart gezet, mooi en indrukwekkend, 120m hoog en spierwit van de jaarlijkse kalkbeurt. Ook domeinen van 48km2 zijn geen uitzondering.

Na de fietstocht nog een klein hapje gegeten en dan rond 15u30 al in het hotel terug. Na het klaarmaken van het zwemtenue was het al aan het tropisch onweren, op tijd terug maar te laat voor het zwemmen, dus gaan we er maar ene drinken aan de bar.


27/09 Polunaruwa

Vandaag trekken we weer verder, deel 2 van de culturele driehoek. Gelukkig is het deze morgen weer droog want het regenseizoen is blijkbaar begonnen. In de maanden juli, augustus en eigenlijk ook september heeft het quasie niets geregend.

Tirong, onze gids heeft een extraatje voorzien, een olifantenrit, een ossenrit en een wandeling met lunch op het platteland. De olifantenrit was aangenaam, we zaten immers bovenop de olifant, natuurlijk moet je de olifant regelmatig bananen geven maar daar vroeg hij wel om.De wandeling met gids, fotograaf en extra hulpje was langs een meer en hier had je best een mooi zicht.Na de verplichte foto met olifant zijn we dan het platteland ingetrokken, eerst met os en kar.Hier zag je het boerenleven, velden vol ajuin, bonen,… Bij ons hebben ze last van water en droogte maar dat telt ook hier.Verder weg zagen we ook uitkijkposten voor wilde dieren. 's Nacht komen zelfs wilde olifanten op de velden.

's Middags lekker lokaal gegeten, met de rechterhand natuurlijk.

In de namiddag het culturele afgewerkt. Polunaruwa is immers deel 2 van de driehoek. De toeristen zijn hier graag gezien. Iedereen betaalt immers 20 euro inkom. De tempels hier waren authentieker maar minder compleet. Morgen staat er een klim naar de rots van Sigiriya op het programma, wordt vervolgd dus.


28/09 Sigiriya en Dambula

Vandaag stond er een trappendag op het programma.

Eerst de rots van Sigiriya, een rots met een vervallen fort op, maar niet te missen eigenlijk. Eerst langs de verplichte museumtocht en dan in de volle zon de tocht beginnen. Zoals meestal blijft Tirong wachten aan de wagen. Hij weet wel beter. De tocht begint met enkele trappensets om dan een nog langer set te beginnen. Door de vochtigheid is het zweetweer in de ergste graad. Nooit in mijn leven heb ik al zoveel vocht achtergelaten. Na de eerste sessie zijn we aan de beroemde fresco's aangekomen, echt wel chique, maar zoals zo dikwijls staan de blote vrouwen ook hier centraal. Na de wandeling op de zijkant van de rots konden we beginnen aan deel 2. De weg naar de top. Hier was het iets comfortabeler vermits er hier ijzeren trappen voorzien waren, eerst waren het stenen, onregelmatige van formaat. Met enkele tussenstappen zijn we dan beloond geweest met een geweldig uitzicht, de koningen en heersers hebben wel geweten waar iets te bouwen. Je moet het maar gedaan krijgen. Gelukkig was er boven een windje en na een tijdje genieten, de weg naar beneden aangevat. In tegenstelling tot andere plaatsen heb je hier geen willekeur van kraampjes, verkopers,… Pas op het einde heb je de kans om een drankje te bestellen. Onderweg toch nog een lokale verkoper blij gemaakt met een kleine aankoop van een souvenier. 

Eens aangekomen aan de wagen zijn we dan richting Dambula vertrokken voor een bezoek aan de golden tempel. Een indrukwekkende verzameling van Boeddhabeelden. De beklimming zag er eenvoudig uit maar dat was het niet, het leken evenveel trappen en ook hier was zweet een goede compagnon. Gelukkig hebben we hier wel een fles water kunnen kopen en die was ook weer leeg als we beneden waren. Eens boven weer verplicht schoenen uit en knieën bedekken, maar de Boeddhabeelden binnen in een grot waren de moeite. Samen met de witte hallen en gangen echt fotogeniek.

Na de inspanning volgt dan de ontspanning met een bezoek aan een specerijenboerderij. Hier uitleg gekregen over de verschillende kruiden, koffie, kaneel, jasmijn, peper, aloavera,… En dan ook nog eens verwerkt in diverse oliën. Waarvan we er enkele gepresenteerd kregen op ons gezicht ( antirimpelcreme !!!) Ikzelf kreeg ook nog een rugmassage in de buitenlucht.

Zoals al enkele dagen kan je er bijna de klok op gelijkzetten, om 16u start de avondsessie met een combinatie van regen, donder en bliksem.

Spijtig en gelukkig hebben we vandaag geen zwembad, het is vandaag een echt simpel, maar proper hotelletje, meer een backpackbestemming dan dat we gewoon zijn. Meer cubastijl en redelijk afgelegen maar wel met een mooi uitzicht. 4 sterren voor alles maar dan toch maar 2 waard voor de afwerking. Hopelijk is het eten lekker, alternatieven zoeken in de regen lijkt hier niet zo evident.

19u30!! Het eten was lekker, voorlopig een van de beste al van de vakantie, srilankees, pittig en veel groenten, maar echt wel lekker.


29/09 Kandy en de 3 tempeltoer.

Deze morgen zoals afgesproken om 8u paraat voor de 3 tempeltoer per tuktuk.

Na een vriendelijk ontvangst van de eigenaar was er toch wel een verrassing, de tuktuk diende eigenlijk alleen maar om ons heen en terug te voeren, de rest was te voet. Ongeveer 4u30 wandelen. Oops!! De luxekledij 😊 een rokje voor mia dus maar gewisseld tegen een kniebroek met wandelschoenen. De uitleg was precies niet helemaal juist. Na een tochtje van een halfuurtje met enkele fotostops kwamen we aan de startplaats aan.

De wandeling door dorpjes, velden, … , kon beginnen. Eerst een bezoek aan één van de enige tempels volledig uit rots gemaakt. Vandaag zijn het allemaal dubbele tempels, hindoe en Boeddha. Eigenlijk best wel chique, want we weken heel regelmatig af van de paden en wandelden dan echt door de rijstvelden, natuurlijk wel op de verhoogde delen maar door de overvloedige regen van de laatste nachten was het best wel drassig. De gids gaf ons uitleg over de diverse specerijen, en had ook veel aandacht voor de vele volgens en consorten. Diverse vogels zoals reigers, arenden, ijsvogels,… waren regelmatig te zien.Voor ons waren vooral de kameleons een nieuwigheid.

De tweede tempel die we bezochten, zoals bijna overal, lag op een berg, met als entree 200 treden!! Dus trappen genoeg dit jaar. Hier was het een tempel uit klei (baksteen van 700 j).

Het 2de deel was korter maar toch nog tof. Rijst in alle vormen en dan uiteindelijk aan een houten tempel uitgekomen.En iets later stond onze taxi klaar en juist op tijd want nog echt geen 5 minuten later zijn de hemelsluizen volledig open gegaan. Zo erg zelfs dat de motor van de tuktuk verzopen was. Met wat hulp van een srilankees en wat (mijn) mankracht zijn we dan toch verder kunnen rijden.

Na een korte maar noodzakelijke opfrisbeurt zijn we naar de culturele show van kandy gaan kijken, een bekend maar toch niet zo'n spectaculair gegeven.Na de inspannende wandeling toch maar voor de tuktuk gekozen. De heenrit was gratis want de 'tip' was goed geweest.'s Avonds weer in het hotel gegeten en 't was weer lekker.

Nu vroeg slapen en morgen rond 9u richting 'little england’.

30/09 Nuwara elia

Vandaag is het een volgens het programma een totaal andere dag, geen wandelingen of tempelbezoekjes.

Stipt zoals altijd stond Tirong om 9u aan het hotel. In kandy zijn we eerst nog langs een uitzichtpunt gereden waar we een mooi uitzicht hadden op Kandy.De volgende stop was de in Sri Lanka bekende koninklijke tuin in Kandy. Een zeer groot domein, voorzien van wandelpaden en mooi onderhouden. Best wel tof om eens door te wandelen. Ook best wel groot want pas 1u30 later kwamen we terug aan de uitgang. 

Tirong vroeg of we interesse hadden in een juwelenzaak met specialisatie in saffier, de nationale steen van het land. Toch wetende dat er dan toch weer een shop aan zou zitten, toch maar ja gezegd, de dagplanning was immers zeer soepel en er was tijd genoeg. Na wat rondgekeken te hebben toch iets gezien, 1200 euro was er wel over, dus maar van kant gewisseld in de shop en uiteindelijk een goedkoper pakje voor onder de kerstboom gekocht.

Vanuit Kandy was het slechts 64km naar Nuwara Elia maar hiervan is blijkbaar geen 100m rechtdoor. Het ligt ook 2000 m hoger waardoor we in het koudste deel van het land aankomen. Koud is relatief, nat is het wel, door een interessant bezoek aan een theefabriek is het immers reeds rond 16u en dan gaan de hemelsluizen helemaal open. Het hotel vandaag is precies gebouwd in de stijl van het Engelse platteland. Men noemt het hier niet voor niets 'little England', even Klein nadeel is dat de bar pas om 18u opengaat, ook Engelse stijl? Wifi is er ook, maar supersnel WiFi met supertraag internet, of quasie geen werkt ook niet. Gelukkig is dit niet zo belangrijk.

Nu op tijd gaan slapen want morgen staat er een wandeling van 10km bij zonsopgang op het programma.


01/10 Horton Plains 

Vandaag een korte nachtrust gehad. 4u15 ging immers de wekker. Om 5 uur vertrekken om na een uurtje rijden rond 6u een prachtige zonsopgang te bekijken, een dal vol nevel en mist met een prachtige zon, het was de moeite om vroeg op te staan. Stipt om 6 uur stonden we aan de ingang van het park te wachten, samen met nog enkele minibussen. Bij het binnenrijden zag je de wilde herten verwonderd of soms zonder te kijken genieten van de eerste zon.De rondwandeling van “world's end” is een dikke 9 km en duurt ongeveer 4 uur. Door het vroege aanvangsuur zijn we de 2de die vertrekken. Eerst nog wat rillend van de ochtendkou maar het wandelen brengt je wel wel warmte.

De wandeling is perfect te volgen via een natuurlijk pad.Licht steigend en dalend is de wandeling, mede door de temperatuur , vlot te bewandelen. Je kan genieten van de natuur, stilte,…De leuke wandeling is echter rond 10u30 al gedaan en al bij al maar goed. De ganse parking staat vol, en nu is iedereen blijkbaar onderweg. Nadeel is wel dat er vandaag niets meer om het programma staat en,… het is weer begonnen met de dagelijkse namiddagregen.

We hebben de namiddag dan maar doorgebracht met een wandeling door het dorpje en een bezoek aan enkele locale cafés. In de verdere namiddag enkele spelletjes gespeeld en dan een aperitiefje aan de bar.


2/10 Trein naar Ella.

Op het programma stond een vrije voormiddag in nuwara elia maar na al een vrije namiddag hebben we daar niet veel aan gehad. Het idee was dus om maar lang te blijven liggen maar als je vroeg gaat slapen, ben je meestal ook vroeg wakker. 

Bij het ontwaken hoorden we de regen al en de vochtigheid was weer een dikke 80%.De voormiddag hebben we dus maar doorgebracht met een boek, iPad en enkele spelletjes. Dit deel van het programma kon eigenlijk beter.

Rond 11u30 zijn we dan richting station gereden om vanuit daar de trein naar Ella te nemen. Een mooie rit in de omgeving van Ella. Je ziet hier heel veel groentenvelden en natuurlijk de theeplantages. 12 euro voor 1ste klas of 10 voor 3de was het verdict, dus toch maar 1ste klas genomen. Al was het met een dik half uur vertraging.De verkoper van drank stelde ons voor om eens een goede dag te gaan zeggen bij de machinekamer en machinist. Best wel tof om het vanop de eerste rij te bekijken.

Na een rit van een dikke 2uur, in Ella aangekomen.

In Ella zelf hebben we dan nog een wandeling van een kleine 2 uur gedaan naar little adams peak. Een mooi uitzichtpunt over de bergen van Ella. En genoten van een overheerlijke fruit juice bij vriendelijke inwoner.


3/10 Richting kust

Na enkele dagen in de natte bergen gezeten te hebben gaan vandaag het laatste deel van de vakantie inzetten. Deze avond slapen we nog in tissamaharama en dan 2 dagen strandvakantie.

De weg vanuit Ella is één van de belangrijkste wegen en is dus ook goed onderhouden. Wat wel opvalt is dat de hoofdstraat bijna één lange winkelstraat is, overal en iedereen verkoopt wel iets. Van groenten, fruit tot auto's, allemaal voorzien van reclame dus een schoon zicht is het eigenlijk niet. Rond de middag zijn we dan aangekomen en hebben we ons een uurtje aan het zwembad gezet. Niet ingesmeerd want het was toch bewolkt, maar hiervoor zijn we toch beloond met een licht verbrandde huid. De zon brandt hier echt wel straf.

Tegen 14u30 zijn we dan vertrokken voor een alternatieve safari, het beroemde park Yala is immers extra gesloten tot 15 oktober, de extreme droogte van de laatste maanden vraagt extra tijd om de dieren op adem te laten komen. Jaarlijks sluit het park van 1/9 tot 1/10 om de natuur zich te laten herstellen. De safari op zich was niet zo speciaal, sowieso zitten er hier niet zoveel speciale dieren, buffels, herten, vogels en een verdwaalde olifant, meer is er niet te zien. Gelukkig maakt de rit en de streek het toch een leuke uitstap. Het luxe hotel heeft een heel verzorgde westerse keuken en dat smaakt wel eens na 10 dagen vooral rijst.Spijtig genoeg is het een “ public day” en is er geen alcohol te bekomen, in de bar blijven hangen zal dus niets worden (er is er toch geen).Het record van voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert binnen het uur hebben ze hier wel op hun naam staan, spijtig maar dat is in vele landen zo.


Caption text

4/10 - 5/10 Naar het strand

Vandaag wordt een lange autodag. Het aantal km's is hier meestal niet zoveel maar het gaat hier niet vooruit. Ze rijden hier wel als gek, maar het tempo ligt niet zo hoog. Eerst rijden we nog een stukje terug naar katarahama, één van de bekendste hindoetempels. Het leuke hieraan was vooral de grootte ervan. Het omvat immers een heel domein.

Sowieso zijn hindoetempels meestal niet zo chique, en deze was niet anders. Kleuren kakafonie en aanbiddingen van posters. Nadien zijn we dan echt richting kust gereden en zijn we nog enkele keren kort gestopt. Eénmaal aan een enorm boeddhabeeld en een andere keer aan de kust voor een drankje.Om morgen een volledige dag vrij te hebben stelt Tirong voor om nog een park te bezoeken dat je kan doen per boot. Mangroven, enkele vogels en een leuke tijdsbesteding.

Nu kunnen we eigenlijk zeggen dat de rondreis erop zit.

Bij aankomst in hikkaduwa is het eigenlijk wel een tegenvaller. Het onbekende hotel voor Tirong is echt niet wat het op de site lijkt. Vuile kamers, geur in de kamer, geen zwembad, geen volk, een versleten backpackbestemming maar bestemming voor ons. Als dit de bestemming is om de rondreis te eindigen? Gelukkig ziet zelfs onze gids dat het slecht is. Hijzelf vindt het ook maar niets. Na wat getreuzel hebben we knoop doorgehakt, we zoeken iets anders, al is het betaald. Reclameren gaan we thuis wel doen. Tirong brengt ons naar een hotel enkele 100den meters verder, met zwembad, bar, ligzetels,… Het ontvangst is hier wel prima en we checken in.Tirong maakt enkele telefoontjes en we zijn gerust.

Eind goed al goed en zodoende nog 2 dagen genoten van zon zee, strand en zwembad.Samenvatting organisatie

Anders reizen was voor ons de eerste ervaring met individueel reizen met chauffeur, vroeger meestal,georganiseerde groepsreizen of 100% eigen reizen.

Globaal gezien een positieve ervaring, Gids/chauffeur is aangenaam, en probeert alles te regelen indien nodig.Het tijdschema is eveneens goed.

In … Wordt er geen bezoek gebracht aan een scampi's kweekerij want het is off seizoen. Dus best ook niet vermelden in de samenvatting

Van Anupuradhura naar polonurawa is er eigenlijk een vrije middag maar dit isopgevangen door de chauffeur met een bezoek aan een olifantenrit met bezoek aan lokale bevolking (wel 100 euro voor 2)

In Kandy wordt de 3 tempeltoer per tuk tuk gedaan. De tuktuk dient eigenlijk alleen maar voor het vervoer van en naar. De rest van de 8-10km toer is wel te voet. Beter is om dit te vermelden zodat je je kan voorbereiden qua schoeisel, kledij,…

Vanuit Kandy naar nuwara kan de timing beter. In het programma is er geen tijd voorzien voor de tempel van de tand en eigenlijk is er tijd voldoende.

Ook is de vermelding van het olifantenweeshuis misleidend, het ligt immers 40km uit de richt.

Beter zou zijn om te vertrekken rond de middag en dan door te rijden tot nuwara. De volgende dag is er immers een wandeling vanaf 5uur. Rond de middag ben je je immers terug en dan zou een bezoek aan een theefabriek er perfect bij passen.

Nuwaru met een vrije namiddag en een vrije voormiddag de dag erop is veel te lang, het dorp is immers niet om 2 dagen door te lopen.

De treinrit naar Ella is best wel mooi en zeker aan te raden, ook het uitzicht vanuit little adams peak en vanuit het hotel is chique.

Tissamaharama zelf is zoals gewoonlijk maar gewoontjes maar het hotel, maakt veel goed. Door de extreme droogte is spijtig genoeg het bekende nationale park Yala gesloten en wordt er een alternatief geregeld.

De laatste dag is dan vooral de verbinding naar het strand, voorzien van enkele kleine stops, dus goed geregeld.

Al bij al is dit een goede reis. Veel afwisseling met een vrij rustig schema. Je hebt voldoende vrije tijd. In het begin iets intenser en op het einde rustig.Samenvatting hotels

Gin oya : zeer toffe locatie en luxe en tof om bij Belgen te logeren. Ideaal om de vakantie mee te beginnen. Eten is lekker en er wordt 's avonds een menu voorzien. 's middags kan je enkele kleine snacks bestellen. WiFi werkt ook vlot, in de omgeving is niets maar dat is eigenlijk niet nodig, tuktuk naar centrum kan maar je kan beter de kano nemen en de omgeving eens verkennen.

Anuradhapura

Hotel is gelegen op enkele km afstand van de stad dus avondalternatieven zijner eigenlijk niet. Er wordt steeds een buffet voorzien, ruime keuze en een zeer groot zwembad, WiFi werkt beperkt in de bar. Kamers zijn zeer ruim en voorzien van alle comfort.

polunarawa

Hotel is eveneens buiten de stad gelegen dus geen alternatieven mogelijk maar vermits het ½ pension is overal is dit ook niet nodig. Pracht uitzicht over het meer. Een van de beste uitzichten van de vakantie. WiFi werkt zeer vlot.

kandy sharon inn

Hotel ziet er verwaarloosd uit op het eerste gezicht maar heeft eigenlijk alles, airco, terras, en na verloop van een korte tijd ook,zeer kordate maar vriendelijk personeel. Ligt iets buiten het stad maar is geen probleem. 

Eten en het lekkerste van de ganse vakantie. WiFi werkt beperkt. Idee van 4 sterren,,praktijk van een gemiddeld hotel, het eten maakt echter alles goed.

nuwaru elia

Hotel in oud Engelse stijl, tof maar toch niet zo handig, bar pas open om 18u en Chinees eten. Bar is wel de moeite maar wordt bijna niet gebruikt. WiFi werkt ofwel zeer vlot,,ofwel niet.

Ella

Hotel is goed gelegen, een prachtig uitzicht maar een iets te eenvoudig hotel, de hygiene leek ons zo maar beperkt.

Ook zat het restaurant 's Avonds vol vliegende insecten maar dat zou toeval geweest zijn! 's Morgens waren ze vergeten dat er 12 gasten zaten. Geen brood en sommigen moesten meer dan een uur wachten. Voor een toast en een banaan. WiFi werkt vlot

tissamaharama

Zeer goed hotel, nieuw, luxueus, je vergeet direct het vorige. Lekker westers eten (leuke afwisseling ) en een tof zwembad. Een aanrader.

Ontbijt is zelfs voor enkele gasten zeer uitgebreid.

WiFi werkt logischerwijze ook zeer goed.


Hikkaduwa sun beach

Eigenlijk slecht, de site ziet er geweldig uit. De beoordelingen ook maar bij aankomst kom je door een donkere gang aan de zee uit, zeker en vast niet de juiste binnenkomer.

De bar ziet er onderkomen uit. Overal een betonnen vloer.

Bij het naar de kamers gaan wordt het alleen nog maar erger. De traphalte lijkt oud en verlaten. De kamer wordt dan nog erger, de klink en nummerplaatje van de kamer lijken al in maanden niet proper gemaakt.

De geur is ronduit slecht en geen stoelen op het weeral betonnen terras. De lakens lijken zomaar redelijk. De badkamer wordt het ergste, een studentenbadkamer is nog netter. Schimmel, lekken, vuil en zeker geen plezier om in te douchen. 

Misschien een backpackbestemming maar geen voor een rondreis. We gaan hier dan ook niet blijven en gaan later actie ondernemen.


Hikkaduwa Citrus hotel

Zeer goed alternatief, 100 euro per nacht, zwembad, open restaurant, bar en verzorgde kamers, wel zeer vochtige kamer maar dit kan ook zijn door de nevel van de zee.

Avondeten in buffet en zeer verzorgd ontbijt. WiFi werkt zeer goed en ook aan het zwembad.


23/09 Gin Oya lodge

Na een vlucht van een kleine 5 uur vanuit Doha zijn we rond 8 uur lokale tijd (4u30 Belgische tijd) afgehaald door onze chauffeur Tirong. Hij stond dat met zijn bordje te wachten op ons.Bij het verlaten van de luchthaven kom je direct in Azië. Overal reclame, brommers en, … Druk verkeer zonder of “toch voor ons"regels.2 rijbanen en overal een mix van brommers, auto's en alles anders.

Na een half uurtje zijn we in ons verblijf aangekomen gin oya logde. Belgen met een klein gezellig hotel met 7 kamers. Leo en myriam doen dit met volle plezier en er heerst een losse sfeer. 

Na een biertje de valiezen herschikt en dan een zwembadje gedaan. Vandaag staat er niets op het programma. Rusten en zwemmen. Rustig mag je echt zo bekijken. Een heel korte nacht zorgt ervoor dat we regelmatig indommelen.

'S middags en 's Avonds hier gegeten en tijdig het bed in.

24/09 Gin Oya lodge dag 2

Gelukkig heeft de nacht ons deugd gedaan en zijn we pas rond 9u gaan ontbijten.Het uurverschil zal wel meevallen. 3u30 verschil geeft normaal niet veel last.Na het ontbijt zijn we de rivier afgepeddeld met een kano. Een half uur later kwamen we dan aan de zee aan.Onderweg zijn we af en toe verrast door vliegvissen. Het strand was verlaten en er waren slechts enkele vissers te zien.Spijtig genoeg waren we te overhaast vertrokken. En hadden we zelfs geen geld of water meegenomen. Dom want heet is het hier wel.36 in de schaduw en vochtig zorgt ervoor dat je zeker niet afkoeld.Rond 11u30 terug aan het zwembad geplaceerd en dan nog wat genieten van het zwembad.

Straks gaan we met de tuktuk nog naar het centrum.Pas in de late namiddag hebben we onze tuk tuk besteld om eens naar het centrum te gaan kijken.De stad op zich is eigenlijk niet veel soeps maar het is vooral de rit heen en terug die het plezant maakt.

Sri lankees verkeer is de moeite. De middellijn dient alleen maar om in het donker iets te zien. Dubbelen en tripleren is normaal, de klakson werkt en ook de wet van de sterkste telt.

's Avonds weer lekker gegeten en een kleine lange regenbui gehad. Tropisch weer dus.

25/09 Naar Anupuradhura

Vandaag rond 8u30 vertrokken voor een dagtrip naar de “culturele driehoek”. Eerst nogmaals naar Negombo voor een bezoek aan de lokale vismarkt.Zoiets moet je gezien hebben, de verse vis ligt gewoon klaar, al dan niet in de zon. Geuren en kleuren moet je erbij nemen. Vis groot en klein wordt hier gesneden, gekapt en al dan niet met zout en of ijs behandeld om langer te bewaren.'s Avonds wordt de niet verkochte vis op het strand gedroogd om in het binnenland te verkopen.

Onderweg hebben we dan diverse stops gemaakt aan een hindoetempel maar die was splinternieuw en bleek privé bezit te zijn. Bezoeken ging dus niet.Iets later bezochten we dan één van de oudste tempels van het hindoeïsme.Schoenen uit en je werd meegesleept met gebeden, offering, kaarsen en geuren van het hindoeïsme, best wel de moeite.

's Middags op een toeristenplaats gegeten, aangepast aan de toeristen, min of meer toch want gepaneerde garnalen in zijn geheel zijn wij niet gewoon.

In putalam hebben we dan een moskee bezocht. Best wel chique, een moskee aan de zee.Sri lanka heeft immers diverse godsdiensten en dat zie je, hindoe, boeddhisme, islam en katholiek.

Onderweg vanuit de zee zie je de droogte zeer acuut, diverse meren, plassen en vooral de rijstvelden staan kurkdroog.

De borden voor overstekende olifanten stonden er spijtig genoeg voor niets maar ze schijnen er te zitten.

Rond 15u30 aangekomen in ons palm village hotel en dat was weer af, kamers zo groot als een appartement en een zwembad om u tegen te zeggen. Rond 17u is de dagelijkse regenbui met donder en bliksem erbij opgekomen en zijn we dus maar op ons terras gaan zitten met een lokaal bier. Eten kan hier immers pas vanaf 19u30.

26/09 Fietstocht Anuparadha

Voorlopig is de vakantie nog zeer rustig, we vertrekken immers pas om 9u. Vandaag gaan we per fiets de streek verkennen. Na een kort autoritje komen we in het centrum aan en staat onze lokale gids te wachten. Ieder zijn fiets, Mia een damesfiets en Peter een nieuwe oude stijl fiets. Niet ideaal qua maat maar we kunnen weg.Links rijden en met het druk verkeer in het centrum is het toch maar een beetje uitkijken. Ik veronderstel dat ze zien dat we niet van de streek zijn en ze zijn hoffelijk, en dat zijn we niet gewoon.De rit was echt leuk, het is zo eens iets anders dan een grote bus.

De bezoeken ga ik niet per naam noemen maar we hebben de oudste, grootste en hoogste stoepa's of dagoba's bezocht.Meestal was het wel schoenen uit en knieën en schouders bedekken. Dus de sjaals hebben dienstgedaan. Blootsvoets wandelen is ook effe wennen, steentjes dat gaat nog maar de hitte onder je voeten was niet te wennen en werd rood zoals een kreeft. Sommige stenen waren volgens ons zo heet dat je er een ei kon op bakken. 

De temperatuur in combinatie met de vochtigheid hebben mij extreem doen zweten, zelfs Mia was aan het zweten. Drinken is dus een must, voor mezelf 2 liter en geen wc nodig gehad.

Onderweg een lokale bar en markt aangedaan, live kokosnoot gedronken en vers geperste limoen met soda.

Cultureel is het ook zeker de moeite, ze hebben hier het boedisme op de kaart gezet, mooi en indrukwekkend, 120m hoog en spierwit van de jaarlijkse kalkbeurt. Ook domeinen van 48km2 zijn geen uitzondering.

Na de fietstocht nog een klein hapje gegeten en dan rond 15u30 al in het hotel terug. Na het klaarmaken van het zwemtenue was het al aan het tropisch onweren, op tijd terug maar te laat voor het zwemmen, dus gaan we er maar ene drinken aan de bar.

27/09 Polunaruwa

Vandaag trekken we weer verder, deel 2 van de culturele driehoek. Gelukkig is het deze morgen weer droog want het regenseizoen is blijkbaar begonnen. In de maanden juli, augustus en eigenlijk ook september heeft het quasie niets geregend.

Tirong, onze gids heeft een extraatje voorzien, een olifantenrit, een ossenrit en een wandeling met lunch op het platteland. De olifantenrit was aangenaam, we zaten immers bovenop de olifant, natuurlijk moet je de olifant regelmatig bananen geven maar daar vroeg hij wel om.De wandeling met gids, fotograaf en extra hulpje was langs een meer en hier had je best een mooi zicht.Na de verplichte foto met olifant zijn we dan het platteland ingetrokken, eerst met os en kar.Hier zag je het boerenleven, velden vol ajuin, bonen,… Bij ons hebben ze last van water en droogte maar dat telt ook hier.Verder weg zagen we ook uitkijkposten voor wilde dieren. 's Nacht komen zelfs wilde olifanten op de velden.

's Middags lekker lokaal gegeten, met de rechterhand natuurlijk.

In de namiddag het culturele afgewerkt. Polunaruwa is immers deel 2 van de driehoek. De toeristen zijn hier graag gezien. Iedereen betaalt immers 20 euro inkom. De tempels hier waren authentieker maar minder compleet. Morgen staat er een klim naar de rots van Sigiriya op het programma, wordt vervolgd dus.

28/09 Sigiriya en Dambula

Vandaag stond er een trappendag op het programma.

Eerst de rots van Sigiriya, een rots met een vervallen fort op, maar niet te missen eigenlijk. Eerst langs de verplichte museumtocht en dan in de volle zon de tocht beginnen. Zoals meestal blijft Tirong wachten aan de wagen. Hij weet wel beter. De tocht begint met enkele trappensets om dan een nog langer set te beginnen. Door de vochtigheid is het zweetweer in de ergste graad. Nooit in mijn leven heb ik al zoveel vocht achtergelaten. Na de eerste sessie zijn we aan de beroemde fresco's aangekomen, echt wel chique, maar zoals zo dikwijls staan de blote vrouwen ook hier centraal. Na de wandeling op de zijkant van de rots konden we beginnen aan deel 2. De weg naar de top. Hier was het iets comfortabeler vermits er hier ijzeren trappen voorzien waren, eerst waren het stenen, onregelmatige van formaat. Met enkele tussenstappen zijn we dan beloond geweest met een geweldig uitzicht, de koningen en heersers hebben wel geweten waar iets te bouwen. Je moet het maar gedaan krijgen. Gelukkig was er boven een windje en na een tijdje genieten, de weg naar beneden aangevat. In tegenstelling tot andere plaatsen heb je hier geen willekeur van kraampjes, verkopers,… Pas op het einde heb je de kans om een drankje te bestellen. Onderweg toch nog een lokale verkoper blij gemaakt met een kleine aankoop van een souvenier. 

Eens aangekomen aan de wagen zijn we dan richting Dambula vertrokken voor een bezoek aan de golden tempel. Een indrukwekkende verzameling van Boeddhabeelden. De beklimming zag er eenvoudig uit maar dat was het niet, het leken evenveel trappen en ook hier was zweet een goede compagnon. Gelukkig hebben we hier wel een fles water kunnen kopen en die was ook weer leeg als we beneden waren. Eens boven weer verplicht schoenen uit en knieën bedekken, maar de Boeddhabeelden binnen in een grot waren de moeite. Samen met de witte hallen en gangen echt fotogeniek.

Na de inspanning volgt dan de ontspanning met een bezoek aan een specerijenboerderij. Hier uitleg gekregen over de verschillende kruiden, koffie, kaneel, jasmijn, peper, aloavera,… En dan ook nog eens verwerkt in diverse oliën. Waarvan we er enkele gepresenteerd kregen op ons gezicht ( antirimpelcreme !!!) Ikzelf kreeg ook nog een rugmassage in de buitenlucht.

Zoals al enkele dagen kan je er bijna de klok op gelijkzetten, om 16u start de avondsessie met een combinatie van regen, donder en bliksem.

Spijtig en gelukkig hebben we vandaag geen zwembad, het is vandaag een echt simpel, maar proper hotelletje, meer een backpackbestemming dan dat we gewoon zijn. Meer cubastijl en redelijk afgelegen maar wel met een mooi uitzicht. 4 sterren voor alles maar dan toch maar 2 waard voor de afwerking. Hopelijk is het eten lekker, alternatieven zoeken in de regen lijkt hier niet zo evident.

19u30!! Het eten was lekker, voorlopig een van de beste al van de vakantie, srilankees, pittig en veel groenten, maar echt wel lekker.

29/09 Kandy en de 3 tempeltoer.

Deze morgen zoals afgesproken om 8u paraat voor de 3 tempeltoer per tuktuk.

Na een vriendelijk ontvangst van de eigenaar was er toch wel een verrassing, de tuktuk diende eigenlijk alleen maar om ons heen en terug te voeren, de rest was te voet. Ongeveer 4u30 wandelen. Oops!! De luxekledij 😊 een rokje voor mia dus maar gewisseld tegen een kniebroek met wandelschoenen. De uitleg was precies niet helemaal juist. Na een tochtje van een halfuurtje met enkele fotostops kwamen we aan de startplaats aan.

De wandeling door dorpjes, velden, … , kon beginnen. Eerst een bezoek aan één van de enige tempels volledig uit rots gemaakt. Vandaag zijn het allemaal dubbele tempels, hindoe en Boeddha. Eigenlijk best wel chique, want we weken heel regelmatig af van de paden en wandelden dan echt door de rijstvelden, natuurlijk wel op de verhoogde delen maar door de overvloedige regen van de laatste nachten was het best wel drassig. De gids gaf ons uitleg over de diverse specerijen, en had ook veel aandacht voor de vele volgens en consorten. Diverse vogels zoals reigers, arenden, ijsvogels,… waren regelmatig te zien.Voor ons waren vooral de kameleons een nieuwigheid.

De tweede tempel die we bezochten, zoals bijna overal, lag op een berg, met als entree 200 treden!! Dus trappen genoeg dit jaar. Hier was het een tempel uit klei (baksteen van 700 j).

Het 2de deel was korter maar toch nog tof. Rijst in alle vormen en dan uiteindelijk aan een houten tempel uitgekomen.En iets later stond onze taxi klaar en juist op tijd want nog echt geen 5 minuten later zijn de hemelsluizen volledig open gegaan. Zo erg zelfs dat de motor van de tuktuk verzopen was. Met wat hulp van een srilankees en wat (mijn) mankracht zijn we dan toch verder kunnen rijden.

Na een korte maar noodzakelijke opfrisbeurt zijn we naar de culturele show van kandy gaan kijken, een bekend maar toch niet zo'n spectaculair gegeven.Na de inspannende wandeling toch maar voor de tuktuk gekozen. De heenrit was gratis want de 'tip' was goed geweest.'s Avonds weer in het hotel gegeten en 't was weer lekker.

Nu vroeg slapen en morgen rond 9u richting 'little england’.

30/09 Nuwara elia

Vandaag is het een volgens het programma een totaal andere dag, geen wandelingen of tempelbezoekjes.

Stipt zoals altijd stond Tirong om 9u aan het hotel. In kandy zijn we eerst nog langs een uitzichtpunt gereden waar we een mooi uitzicht hadden op Kandy.De volgende stop was de in Sri Lanka bekende koninklijke tuin in Kandy. Een zeer groot domein, voorzien van wandelpaden en mooi onderhouden. Best wel tof om eens door te wandelen. Ook best wel groot want pas 1u30 later kwamen we terug aan de uitgang. 

Tirong vroeg of we interesse hadden in een juwelenzaak met specialisatie in saffier, de nationale steen van het land. Toch wetende dat er dan toch weer een shop aan zou zitten, toch maar ja gezegd, de dagplanning was immers zeer soepel en er was tijd genoeg. Na wat rondgekeken te hebben toch iets gezien, 1200 euro was er wel over, dus maar van kant gewisseld in de shop en uiteindelijk een goedkoper pakje voor onder de kerstboom gekocht.

Vanuit Kandy was het slechts 64km naar Nuwara Elia maar hiervan is blijkbaar geen 100m rechtdoor. Het ligt ook 2000 m hoger waardoor we in het koudste deel van het land aankomen. Koud is relatief, nat is het wel, door een interessant bezoek aan een theefabriek is het immers reeds rond 16u en dan gaan de hemelsluizen helemaal open. Het hotel vandaag is precies gebouwd in de stijl van het Engelse platteland. Men noemt het hier niet voor niets 'little England', even Klein nadeel is dat de bar pas om 18u opengaat, ook Engelse stijl? Wifi is er ook, maar supersnel WiFi met supertraag internet, of quasie geen werkt ook niet. Gelukkig is dit niet zo belangrijk.

Nu op tijd gaan slapen want morgen staat er een wandeling van 10km bij zonsopgang op het programma.

01/10 Horton Plains 

Vandaag een korte nachtrust gehad. 4u15 ging immers de wekker. Om 5 uur vertrekken om na een uurtje rijden rond 6u een prachtige zonsopgang te bekijken, een dal vol nevel en mist met een prachtige zon, het was de moeite om vroeg op te staan. Stipt om 6 uur stonden we aan de ingang van het park te wachten, samen met nog enkele minibussen. Bij het binnenrijden zag je de wilde herten verwonderd of soms zonder te kijken genieten van de eerste zon.De rondwandeling van “world's end” is een dikke 9 km en duurt ongeveer 4 uur. Door het vroege aanvangsuur zijn we de 2de die vertrekken. Eerst nog wat rillend van de ochtendkou maar het wandelen brengt je wel wel warmte.

De wandeling is perfect te volgen via een natuurlijk pad.Licht steigend en dalend is de wandeling, mede door de temperatuur , vlot te bewandelen. Je kan genieten van de natuur, stilte,…De leuke wandeling is echter rond 10u30 al gedaan en al bij al maar goed. De ganse parking staat vol, en nu is iedereen blijkbaar onderweg. Nadeel is wel dat er vandaag niets meer om het programma staat en,… het is weer begonnen met de dagelijkse namiddagregen.

We hebben de namiddag dan maar doorgebracht met een wandeling door het dorpje en een bezoek aan enkele locale cafés. In de verdere namiddag enkele spelletjes gespeeld en dan een aperitiefje aan de bar.

2/10 Trein naar Ella.

Op het programma stond een vrije voormiddag in nuwara elia maar na al een vrije namiddag hebben we daar niet veel aan gehad. Het idee was dus om maar lang te blijven liggen maar als je vroeg gaat slapen, ben je meestal ook vroeg wakker. 

Bij het ontwaken hoorden we de regen al en de vochtigheid was weer een dikke 80%.De voormiddag hebben we dus maar doorgebracht met een boek, iPad en enkele spelletjes. Dit deel van het programma kon eigenlijk beter.

Rond 11u30 zijn we dan richting station gereden om vanuit daar de trein naar Ella te nemen. Een mooie rit in de omgeving van Ella. Je ziet hier heel veel groentenvelden en natuurlijk de theeplantages. 12 euro voor 1ste klas of 10 voor 3de was het verdict, dus toch maar 1ste klas genomen. Al was het met een dik half uur vertraging.De verkoper van drank stelde ons voor om eens een goede dag te gaan zeggen bij de machinekamer en machinist. Best wel tof om het vanop de eerste rij te bekijken.

Na een rit van een dikke 2uur, in Ella aangekomen.

In Ella zelf hebben we dan nog een wandeling van een kleine 2 uur gedaan naar little adams peak. Een mooi uitzichtpunt over de bergen van Ella. En genoten van een overheerlijke fruit juice bij vriendelijke inwoner.

3/10 Richting kust

Na enkele dagen in de natte bergen gezeten te hebben gaan vandaag het laatste deel van de vakantie inzetten. Deze avond slapen we nog in tissamaharama en dan 2 dagen strandvakantie.

De weg vanuit Ella is één van de belangrijkste wegen en is dus ook goed onderhouden. Wat wel opvalt is dat de hoofdstraat bijna één lange winkelstraat is, overal en iedereen verkoopt wel iets. Van groenten, fruit tot auto's, allemaal voorzien van reclame dus een schoon zicht is het eigenlijk niet. Rond de middag zijn we dan aangekomen en hebben we ons een uurtje aan het zwembad gezet. Niet ingesmeerd want het was toch bewolkt, maar hiervoor zijn we toch beloond met een licht verbrandde huid. De zon brandt hier echt wel straf.

Tegen 14u30 zijn we dan vertrokken voor een alternatieve safari, het beroemde park Yala is immers extra gesloten tot 15 oktober, de extreme droogte van de laatste maanden vraagt extra tijd om de dieren op adem te laten komen. Jaarlijks sluit het park van 1/9 tot 1/10 om de natuur zich te laten herstellen. De safari op zich was niet zo speciaal, sowieso zitten er hier niet zoveel speciale dieren, buffels, herten, vogels en een verdwaalde olifant, meer is er niet te zien. Gelukkig maakt de rit en de streek het toch een leuke uitstap. Het luxe hotel heeft een heel verzorgde westerse keuken en dat smaakt wel eens na 10 dagen vooral rijst.Spijtig genoeg is het een “ public day” en is er geen alcohol te bekomen, in de bar blijven hangen zal dus niets worden (er is er toch geen).Het record van voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert binnen het uur hebben ze hier wel op hun naam staan, spijtig maar dat is in vele landen zo.

4/10 - 5/10 Naar het strand

Vandaag wordt een lange autodag. Het aantal km's is hier meestal niet zoveel maar het gaat hier niet vooruit. Ze rijden hier wel als gek, maar het tempo ligt niet zo hoog. Eerst rijden we nog een stukje terug naar katarahama, één van de bekendste hindoetempels. Het leuke hieraan was vooral de grootte ervan. Het omvat immers een heel domein.

Sowieso zijn hindoetempels meestal niet zo chique, en deze was niet anders. Kleuren kakafonie en aanbiddingen van posters. Nadien zijn we dan echt richting kust gereden en zijn we nog enkele keren kort gestopt. Eénmaal aan een enorm boeddhabeeld en een andere keer aan de kust voor een drankje.Om morgen een volledige dag vrij te hebben stelt Tirong voor om nog een park te bezoeken dat je kan doen per boot. Mangroven, enkele vogels en een leuke tijdsbesteding.

Nu kunnen we eigenlijk zeggen dat de rondreis erop zit.

Bij aankomst in hikkaduwa is het eigenlijk wel een tegenvaller. Het onbekende hotel voor Tirong is echt niet wat het op de site lijkt. Vuile kamers, geur in de kamer, geen zwembad, geen volk, een versleten backpackbestemming maar bestemming voor ons. Als dit de bestemming is om de rondreis te eindigen? Gelukkig ziet zelfs onze gids dat het slecht is. Hijzelf vindt het ook maar niets. Na wat getreuzel hebben we knoop doorgehakt, we zoeken iets anders, al is het betaald. Reclameren gaan we thuis wel doen. Tirong brengt ons naar een hotel enkele 100den meters verder, met zwembad, bar, ligzetels,… Het ontvangst is hier wel prima en we checken in.Tirong maakt enkele telefoontjes en we zijn gerust.

Eind goed al goed en zodoende nog 2 dagen genoten van zon zee, strand en zwembad.