2019 Namibië

Algemeen

Geschiedenis

Van 1884 tot 1915 was Namibie een Duitse kolonie. Dat veranderde echter na de Eerste Wereldoorlog toen de Britten de heerschappij over Namibie overnamen. In 1921 besliste de Volkenbond een mandaat uit te geven aan de Unie van Zuid-Afrika waardoor zij het tijdelijk bestuur over Zuidwest Afrika kregen. In 1966 werd dit mandaat door de Verenigde Naties opgeheven. Dit viel niet in goede aarde bij Zuid-Afrika en het land weigerde zich terug te trekken. Het spreekt vanzelf dat dit voor heel wat protest zorgde. Enkele jaren eerder, namelijk in 1958, werd er reeds een verzetsbeweging opgestart tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. De verzetsbeweging luisterde naar de naam "Ovamboland People's Organization". Deze ging later op in de "South West African People's Organization".


In 1967 besloten de Verenigde Naties om de situatie onder handen te nemen. Er werd een raad voor Zuid-west Afrika ingesteld welke het gebied zou besturen. Enkele jaren later, namelijk in 1971 werd de aanwezigheid van de Zuid-Afrikanen in Namibie door het internationaal gerechtshof onrechtmatig verklaard. Twee jaar later werd de "South West African People's Organization" verkozen als enige rechtmatige vertegenwoordiger van het Namibische volk. Het kreeg daarnaast ook nog eens een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties. 


Jarenlang werd door verschillende landen (Zuid-Afrika, Angola, Cuba en de Verenigde Staten) onderhandeld over een eventuele onafhankelijkheid van Namibie. Uiteindelijk werd beslist dat de eerste (nationale) verkiezingen plaats zouden vinden tussen 7 en 11 november 1989. Deze verkiezingen brachten een duidelijke overwinning voor het SWAPO aan het licht waardoor Sam Nujoma werd benoemd als eerste president van Namibie. De weg lag nu definitief open naar de onafhankelijkheid en deze liet dan ook niet lang meer op zich wachten. Op 21 maart 1990 verklaarde Namibie zich uiteindelijk officieel onafhankelijk. Ongeveer 4 jaar later, namelijk op 28 februari 1994, werd de enclave Walvisbaai als laatste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibie overgedragen.


Het volgende wapenfeit in de geschiedenis van Namibie volgde in maart 2005, toen Hifikepunye Pohamba werd benoemd als nieuwe president. In juli 2007 kwam het bewind van Namibie in een negatieve daglicht te staan toen mensenrechtenactivisten een onderzoek eisten naar de dood van duizenden Namibiers tijdens het bewind van Sam Nujoma.


Godsdienst

80 tot 90 procent van de Namibische bevolking is Christen. De helft hiervan behoort tot de Lutheranen. De rest van de Namibische bevolking heeft gekozen voor een inheemse godsdienst.


Geografisch

Namibie is een land dat is gelegen in Zuidelijk Afrika en gelegen is aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen de landen Angola en Zuid-Afrika. De zogenaamde Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort eveneens tot Namibie. In het noorden worden de natuurlijke grenzen gevormd door de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi met Angola en Zambia en in het zuiden wordt de grens met Zuid-Afrika gevormd door de Oranjerivier.

Namibie is zo'n slordige 824.292 vierkante kilometer groot en heeft naar schatting ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Dit zorgt er voor dat Namibie een van de dunst bevolkte landen ter wereld is. Namibie heeft een bevolkingsdichtheid van gemiddeld 1,8. Anders gezegd betekend dit twee mensen per vierkante kilometer.


We kunnen Namibie grofweg indelen in drie verschillende landschappen. Als eerste is er de Nambiwoestijn. Deze is gelegen aan de kust. Daarnaast bevindt er zich in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau. Dit plateau beschikt over toppen van boven de tweeduizend meter. Het laatste landschap bevindt zich in het oosten van het land, namelijk een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied. Dit woestijngebied is een uitloper van de zogenaamde Kalahariwoestijn.


Kenmerkend voor de Afrikaanse landen en eveneens van toepassing op Namibie is het gebrek aan water. Enige uitzondering hierop vormt het gebied dat is gelegen langs de Atlantische kustlijn in het westen van het land. De belangrijkste rivieren in Namibie zijn de Kunene, langs de Angolese grens en de Oranjerivier die de grens vormt met Zuid-Afrika. De Nossob, een zijrivier van de Oranjerivier is de belangrijkste van Namibie.


Tijdsverschil tussen Namibië en België in de zomer

In de zomer dient u er tijdens een reis naar Namibië rekening mee te houden dat er een tijdsverschil geldt van één uur. Het is in de zomer in België met andere woorden één uur later dan in Namibië. Let wel, tijdens de zomer in België is het winter in Namibië.


Toerisme

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden die het toerisme in Namibië een stevige boost hebben gegeven zijn de verschillende nationale parken die in het land terug te vinden zijn. Het bekendste nationale park van Namibië is ongetwijfeld Nationaal Park Etosha. In Nationaal Park Etosha kunt u zeer grote hoeveelheden wild spotten. Iedereen die naar dit Zuid-Afrikaanse land afreist moet gewoon kennis hebben gemaakt met de wondere wereld die schuilgaat achter de poorten van dit prachtige nationale park. Gelukkig is het Nationaal Park Etosha slechts één van de vele redenen om een bezoek te brengen aan Namibië.


Namibië heeft de voorbije jaren geprobeerd om nog meer te investeren in de toeristische sector van het land. Verschillende nieuwe, prachtige hotels openden hun deuren en bieden gasten de mogelijkheid om in alle luxe en comfort te verblijven in Namibië. Daarnaast weten toeristen ook het culinaire aspect van het land wel te waarderen. Namibië staat immers bekend om haar erg lekkere en vooral diverse keuken. Verspreid over het land zult u immers kennis maken met verschillende bereidingen die er voor zorgen dat er aan het eten steeds een compleet andere smaak wordt gegeven. Ook voor mensen die houden van culinaire diversiteit is Namibië dus absoluut the place to be.


Medisch

Wie medische verzorging nodig heeft kan hiervoor vooral terecht in de hoofdstad Windhoek. De medische infrastructuur hier is van een relatief goede kwaliteit. Het wordt reizigers die naar Namibie trekken aangeraden een aanvullende verzekering te nemen. Wees er daarnaast zeker van dat je verzekering eveneens een evacuatie per vliegtuig dekt. Vergeet in ieder geval ook niet om een degelijke reisapotheek mee te nemen. Het wordt eveneens aangeraden medicatie tegen reizigersdiarree bij de hand te hebben.


Leidingwater

Hoewel het leidingwater in de grote steden in principe drinkbaar is wordt het steeds aangeraden alleen water uit flessen te drinken.


Inentingen en vaccinaties

Iedereen die naar Afrika reist dient zich te laten beschermen tegen hepatitis A. Daarnaast wordt eveneens een vaccinnatie tegen buiktyfus aangeraden alsook een update van polio, tetanus en difterie.

Malaria

In het noorden van Namibie is malaria endemisch. Vooral voor reizigers die gedurende het regenseizoen (januari - april) naar deze regio trekt is de kans op besmetting zeer groot. Het wordt in ieder geval steeds aangeraden om onder een muggennet te slapen, een muggenwerend middel met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven.


Weer




 

2. Autorijden in Namibië


Rijtips


De hoofdreden voor ongevallen met toeristen die rondrijden in Namibië is overdreven snelheid op goed onderhouden gravelwegen zonder dat er een ander voertuig, dier of persoon bij betrokken is. De tweede belangrijkste reden voor ongevallen is gemis aan concentratie vanwege lange afstanden en weinig ander verkeer op de weg.


Gravelwegen zijn onvoorspelbaar en wij bevelen u sterk aan om speciale aandacht te geven aan verkeersborden inclusief de grappig-uitziende borden met olifanten, giraffen, of wrattenzwijnen erop getekend. Die borden staan daar niet om u aan het lachen te brengen -alhoewel dat een bonus is- maar omdat die dieren daar ook echt rondzwerven.

Uw 4×4 voertuig is uitgerust met grote dieseltanks en een watertank. Maak aub zeker dat u ze opvult bij elke gelegenheid.

Vermijd rijden bij nacht. Onze wilde dieren hebben geen reflectoren gemonteerd en ze zijn echt moeilijk om te zien in het donker. U kent de verkeersreglementen maar kan de dieren niet zien, de dieren kunnen u zien maar kennen de verkeersreglementen niet. Het is een no-win situatie.

Rij niet langer dan 4 uren per dag of verder dan 300km per dag, wat dan ook eerst komt. Rijden in een omgeving waarmee u niet vertrouwd bent, maakt u sneller moe dan u denkt en uw concentratie zal vlug verminderen. Bovendien, wat is het nut van naar plaatsen geweest te zijn die u niet gezien hebt?

Shift altijd in 4×4 High wanneer u over gravelwegen of off-road rijdt. Rijden in 4×4 High geeft uw voertuig een veel betere tractie en stabiliteit. Vergeet niet om terug te gaan naar 2×4 wanneer u op een verharde weg komt!

Het is aanbevolen om met uw koplampen aan te rijden, zelfs gedurende de dag. Het maakt u beter zichtbaar op de highways doorheen het glinsteren over het hete wegdek (mirages) en op gravelwegen zullen andere voertuigen u beter zien doorheen de opwaaiende stofwolken.

Verifieer uw bandendruk regelmatig. Voor langdurig rijden over gravelwegen zouden uw banden op een druk van 1.8 tot 2.0kpa moeten staan, en dat is minder dan de 2.4kpa wat aangeraden is voor hoge snelheid highways. Voor lage snelheid in zacht zand of over rotsig terrein is een bandendruk van ongeveer 1.4kpa aangeraden. Controleer uw reservewielen dagelijks en maak zeker dat ze op druk staan. Goede reservewielen zijn onmisbaar ingeval van een lekke band op uw voertuig.

Rij niet te dicht bij wilde dieren. Indien ze kleiner zijn dan uw voertuig bestaat de kans dat ze weglopen en dat u ze niet weerziet. Indien ze groter zijn dan uw voertuig bestaat de kans dat ze u in een paniekerige achteruit gaan dwingen. Geen enkel 4×4 voertuig heeft het ooit gewonnen van een olifant!

Pas op voor gladde wegen in natte omstandigheden. Water verandert zand in modder en in modder is het zo goed als onmogelijk om controle te houden over uw voertuig.

Vele ongevallen gebeuren omdat bestuurders niet op tijd kunnen remmen voor dieren op de weg en proberen om een aanrijding te vermijden door scherp weg te draaien. Daarbij verliezen ze dan controle over hun stuurwiel wat dikwijls leid tot overrollen van het voertuig. Vermijd om bruusk aan uw stuurwiel te draaien! Ga traag zodat u op tijd kan remmen of, indien het een eerder klein dier is, rij er rechtdoor tegenaan. Uw 4×4 heeft vooraan een beschermende bull bar geïnstalleerd voor zulke voorvallen. De magische woorden hier zijn “eerder klein”; het werkt niet met neushoorns of olifanten.

Het is ten zeerste aangeraden om een 4×4 cursus te nemen in uw thuisland of in Namibië, zelfs voor diegenen die thuis een 4×4 besturen. Off-road rijden in een 4×4 voertuig in de wildernis is verbazingwekkend verschillend van een 4×4 voertuig rijden naar het werk over verharde wegen.

Vergeet niet dat u op vakantie bent. Doe het rustig aan en neem uw tijd voor de adembenemende natuur en het fantastische uitzicht. Geniet ervan!



Hotspots

 


© Peter Vansteenkiste - Mia Willems 2014