2020 Staycation : Vlaamse Ardennen

2020 : Staycation : Vlaamse Ardennen

Vlaamse Ardennen info

Info


De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen variërend in hoogte tussen 88 en 145 meter. De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse. De streek is een officieel erkend Regionaal Landschap en vormt een bekende toeristische regio (waar ook nog Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele en Gavere toe worden gerekend). De heuvelrij loopt over de taalgrens over in de Henegouwse streek Pays des Collines, die geografisch een geheel vormt met de Vlaamse Ardennen

Toerisme


De Vlaamse Ardennen zijn een bekende toeristische regio met vooral plattelandstoerisme (beboste heuvels en pittoreske dorpskernen als Mullem, Dikkele, Roborst, Korsele, Rozebeke, Zegelsem, Kwaremont, Nokere), wandel- en fietstoerisme. Er zijn in de streek drie wandelknooppuntennetwerken uitgebouwd ('Vlaamse Ardennen - Getuigenheuvels', 'Vlaamse Ardennen - Bronbossen' en 'Vlaamse Ardennen - Zwalmvallei'), een fietsknooppuntennetwerk 'Vlaamse Ardennen' en bewegwijzerde wandel-, fiets- en autoroutes (onder andere Ronde van Vlaanderenroute, Vlaamse Ardennenroute, Romeinse weg Bavay-Velzeke, Streek-GR Vlaamse Ardennen).

Naam


De streek heeft niets te maken met de Ardennen in Wallonië, maar is slechts zo genoemd vanwege haar heuvelachtige karakter.

14/09/2020


Vandaag vertrokken voor een speciale 14daagse vakantie, 2x 4 nachten in Belgie. Onze vakantie naar oorspronkelijk Canada en nadien Noorwegen zit er niet in.

Gelukkig is de zon  volop van de partij en kunnen we genieten van onze cabrio en beslissen we om volledig 'binnendoor' naar de vlaamse ardennen te rijden. Best wel een eind als je de 'korste weg' wil hanteren.

Best wel een leuke rijdag.

Aangekomen op de locatie ' een oude molen' waren we wel onder de indruk. Spijtig genoeg tonen de foto's niet dat de molen vrij dicht bij een spoorweg ligt en vlak naar een betonbaan. Wij die dachten dat de molen volledig vrij lag waren eraan voor de moeite.


15/09/2020

Vandaag werd aangekondigd dat het een +33 graden dag ging worden. Veiligheidshalve dan toch maar gekozen om richting de westhoek te rijden.

Meestal is het daar koeler maar blijkbaar was dit niet het geval.

Onze tocht bestond uit het bezoeken van enkele belangrijke plaatsen uit de 1ste WO.

We zijn hier al een paar keer geweest maar het blijven toch speciale plaatsen.

Rond 14 u hebben we tegen elkaar gezegd 'pfff best wel hee" en zijn we nog 40 min verder richting zee getrokken.

Hier zorgde de koele zeebries van 26 graden voor een verkoeling.

Spijtig genoeg was het te druk aan zee om ons hier goed te voelen, dus na een dik uur toch maar richting Molen vertrokken en zag je elke KM de temperatuur terug stijgen.

15/09/2020

Vandaag de grote vlaamse Ardennen autoroute gereden, op, rond, over en naast alle heuvels van de Vlaamse Ardennen.

De ronde maar dan met de auto.

Zeker een aanrader maar het bovenste gedeelte rond Deinze is te druk en heeft niets meer te maken met de Vlaamse Ardennen, beter een kleinere, gecentraliseerde toer in het zuiden plannen.

17/09/2020

De grote panorama wandelroute, een van de mooiste wandelingen in de vlaamse ardennen, hier kan je eindelijk genieten van de uitzichten en van de rust. 16,5 km met heel wat hoogtemeters en zonder horeca is best wel pittig.

Zeker niet vergeten eten en drinken mee te nemen.

Een topper.

18/09/2020

Vandaag de route van de kleine vlaamse ardennen in combinatie met Geraardsbergen